Reuniunea Teatrelor Naționale | Spectatorii vor putea audia spectacolele radiofonice realizate de Radio România

  • 19 Septembrie 2017 13:49
0%
00:00:00
00:00:00

Timp de 12 zile, Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău va găzdui 25 de spectacole din Republica Moldova și România, în cadrul celei de-a treia ediții a Reuniunii Teatrelor Naționale. Începând de miercuri, 20 septembrie, publicul va avea posibilitatea să vadă în scenă tragedii, comedii și drame jucate de actorii teatrelor din Chișinău, Iași, Sibiu, București. De asemenea, vor fi difuzate și spectacole radiofonice. 

La Reuniunea Teatrelor Naționale de la Chișinău o secțiune aparte sunt audițiile publice ale spectacolelor radiofonice, realizate inclusiv de Teatrul Național Radiofonic, București – Radio România. În fiecare zi, la sala Antract a Teatrului Național Mihai Eminescu, de la ora 14, spectatorii vor putea să audieze producțiile de teatru-document: biografii, memorii– spectacole dedicate unor personalități cu valoare de simbol, adevărate valori naționale. Spectacolele radiofonice sunt foarte solicitate de public, susține secretarul literar al Teatrului național, Larisa Turea.

„Vine lume, vin nevăzătorii care nu pot vedea altfel de spectacole, sunt spectacole foarte interesante. Este și un omagiu adus teatrului de microfon  de odinioară , care a cultivat generații. Este un mare interes, cam întotdeauna nu ne ajung scaune, este intrare liberă. Închidem ochii și intrăm în atmosfera unor povești de demult, a unor legende, sunt spectacole extraordinare despre Brâncoveanu, despre Lia Manoliu, despre Axinte Frunză.”

Reuniunea Teatrelor Naționale la Chișinău va debuta miercuri, la ora 19:00 cu spectacolul „În ochii tăi fermecători”. În acest an, la Chișinău vor veni cinci teatre din România, a anunțat directorul Teatrului Național „Mihai Eminescu”, Petru Hadârcă.

„Pentru prima dată vine Marcel Iureș în cadrul Reuniunii teatrelor Naționale, într-un proiect al teatrului din Iași, într-o coproducție, este ceva inedit. Ne bucurăm de familia teatrală, timp de aproape două săptămâni au dispărut frontierele și teatrul românesc se simt la el acasă de la Nistru pân` la Tisa.”

Actorul Ghenadie Gâlcă va juca în toate cele patru spectacole pe care Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău le va prezenta în cadrul reuniunii teatrelor.

„E fantastic momentul în care reușești să joci spectacolele tale sub ochiul critic, încurajator al unor colegi din România. Când ești conștient că în sală sunt și alți colegi de-ai tăi, altfel te mobilizezi, încerci să dai ce e mai bun din tine și e o motivant să fii cât mai inspirat în zilele alea în mod special.”

Reuniunea Teatrelor Naționale este la cea de-a treia ediție. La eveniment participă și  teatrele din Cahul și Bălți. Din România, vin actorii de la Teatrul Național „Ion Luca Caragiale” București, Teatrul „Radu Stanca” din Sibiu, Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova, Teatrul Național Târgu-Mureș și Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău