Reuniunea Teatrelor Naționale românești la Chișinău

  • 12 Septembrie 2016 21:52
Reuniunea Teatrelor Naționale românești la Chișinău

Reuniunea Teatrelor Naționale românești la Chișinău se va deschide marți, 13 septembrie.

În cadrul evenimentului vor fi prezentate spectacole ale trupelor de teatru de pe ambele maluri ale Prutului, vor avea loc lansări de carte, expoziții și dezbateri.

Din 13 până pe 21 septembrie Teatrele Naționale din București, Craiova, Sibiu, Cluj-Napoca, Iași, Bălți și Cahul își dau întâlnire la Chișinău în cadrul celei de-a doua ediție a Reuniunii Teatrelor românești.

Reuniunea teatrelor nu este altceva decât o revenire la normalitate pentru oamenii de cultură basarabeni, este de părere artista Teatrului Național ”Mihai Eminescu”, Ninela Caranfil.

”Eu trăiesc o realitate extraordinară. Noi, generația mai în vârstă, am trăit și activat într-un spațiu închis. Vă dați seama ce înseamnă pentru un om de cultură acest lucru: te înăduși, te sufoci, nu știi cum joci. Or, acum ni s-a deschis această oportunitate de a comunica cu colegii noștri din Țară, am revenit la normalitate”, este de părere Ninela Caranfil, artistă a poporului.

În cadrul reuniunii vor fi prezentate producții recente ale teatrelor naționale din România și Republica Moldova punându-se accentul pe calitate, inedit, creativitate și rostire exemplară a limbii române, susțin organizatorii.

Spectacolul Naționalului din Craiova, ”Orient Expres”  de Matei Vișniec va fi jucat pe peronul Gării Feroviare din Chișinău.

”Deja au jucat acest spectacol pe peronul gării din Madrid, Berlin, Paris. Vom adapta peronul gării pentru sala de teatru și scenă. Pe linia întâi va fi adusă o platformă de tren care va fi scena, iar scaunele pentru spectatori vor fi instalate pe peronul gării”, a declarat directorul naționalului de la Chișinău, Petru Hadarcă.

O secțiune aparte a evenimentului sunt spectacolele Teatrului Național Radiofonic din București – Radio România. Se vor organiza audiții ale spectacolelor radiofonice de teatru-document, realizate în seria Biografii, memorii, dedicate unor destine exemplare, modele în lupta de rezistență anticomunistă, personalități ale vieții culturale naționale, precum și spectacole realizate în cadrul proiectului ”Dramaturgi români contemporani, după operele unor cunoscuți și apreciați scriitori basarabeni.

Intrarea la spectacolele radiofonice, la Sala Antract de la Teatrul Național va fi liberă.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
22,24
Câțiva nori
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău