Reuniunea Teatrelor Naționale Românești | Ion Costin Manoliu: Până la 1990, despre multe evenimente și personalități din istoria noastră, inclusiv de cei din mișcarea Rugul Aprins, nu am avut voie să vorbim (AUDIO)
-
26 Septembrie 2021 14:57
„Multe evenimente petrecute până la cel de-Al Doilea Război Mondial, sau după acesta, în istoria neamului nostru au rămas sub semnul tăcerii, până în anul 1990. Și abia după anii 90, când s-au deschis arhivele, am putut vorbi despre acele personalități sau evenimente. Această soartă au avut-o și personalitățile care au activat în cadrul mișcării cultural-spirituale „Rugul Aprins”, din București”, afirmă jurnalistul și scenaristul Ion Costin Manoliu, autorul sceariului unui spectacol radiofonic, dedicat poetului Sandu Tudor, inițiatorul mișcării Rugul Aprins, prezentat recent în cadrul Reuniunii Teatrelor Naționale la Chișinău.
Spectacolul „Părintele Daniil Sandu Tudor - Rugul Aprins din Muntele Rarăului”, a fost realizat în cadrul proiectului Biografii, Memorii, (coordonator - Magda Duțu), al Teatrului radiofonic București.
În perioada 1945-1948, mai mulți oameni de cultură, intelectuali, la inițiativa lui Sandu Tudor, s-au reunit în jurul unor preoți din cadrul mănăstirii Antim, pentru a organiza prelegeri, concursuri și a studia tainele rugăciunii isihaste – rugăciunea lui Iisus, alături de un stareț de la mănăstirea Optino, din Rusia, refugiat de bolșevici în România, Ioan Kulâghin. Printre personalitățile adunate în cadrul mișcării erau mai mulți călugări originari din Chișinău, din Basarabia, menționează Ioan Costin Manoliu : „Mănăstirea Antim a fost din nou reînnoită, a prins din nou viață cu ajutorul lor, a celor veniți din Moldova dintre Prut și Nistru. Dintre cei mai cunoscuți – pe atunci erau foarte tineri - părintele Sofian Boghiu, Felix Dubneac, Roman Braga, părintele Veniamin Gavrilovici, cel care conducea corul de la Antim, Părintele Neofit Nica, care a devenit mai târziu episcopul Dunării de Jos, Antim Nica. Unii dintre ei, fie se refugiaseră din fața trupelor sovietice, fie se stabiliseră de mai demult la București, unde studiaseră la facultatea de teologie”, menționează Ion Costin Manoliu.
Spectacolul face parte dintr-un ciclu mai amplu, care cuprinde mai multe spectacole radiofonice, dedicate mișcării cultural-spirituale Rugul Aprins de la Mănăstirea Antim din București. În spectacole se produce renumitul actor și regizor român Dan Puric, rolul titular fiind sonorizat de vocea expresivă a actorului Mihai Bica.
Ascultați în fișierul audio alăturat materialului, un dialog cu scenaristul Ioan Costin Manoliu, realizat de Alina Rusu.