Reuniunea Teatrelor Naționale Românești, ediția a VIII-a, a fost inaugurată oficial la Teatrul Național „Mihai Eminescu”

  • 14 Septembrie 2023 13:53
Reuniunea Teatrelor Naționale Românești, ediția a VIII-a, a fost inaugurată oficial la Teatrul Național „Mihai Eminescu”

Reuniunea Teatrelor Naționale Românești, ediția a VIII-a, a fost inaugurată oficial astăzi, 14 septembrie, la Teatrul Național „Mihai Eminescu” în cadrul unui eveniment public la care au participat oameni de cultură de pe ambele maluri ale Prutului. Programul acestei ediții include 21 spectacole de teatru în sală, 9 spectacole radiofonice, 4 reprezentanții de teatru în aer liber, expoziție de carte rară și fotografii, precum și o conferință despre arta teatrală și opera lui William Shakespeare, transmite Radio Chișinău.

În ediția din acest an o prezență aparte o au spectacolele de teatru radiofonic, dar și o expoziție de carte cu operele lui Shakespeare, dedicată celor 400 de ani de la apariția primelor opere complete în ediția First Folio, din colecția lui Emil Boroghină. Totodată, este al doilea an când invitatul de onoare al Reuniunii este Teatrul Național „Ivan Franko” din Kiev, a spus ministrul Culturii, Sergiu Prodan.

„Diversitatea festivalului crește de la an la an. În această ediție, cu drag vom asculta și opere de teatru radiofonic, vom avea și teatru de stradă, vom avea expoziții și conferințe – evenimentul crește, acest fapt este cel mai îmbucurător. Ministerul Culturii susține în continuare acest eveniment devenit deja tradițional”, a spus Prodan.

Genericul ediției din acest an a Reuniunii este „Atât de aproape” și poate fi asociat cu mai multe realități care traversează acum Rep. Moldova, a spus directorul Teatrului Național „Mihai Eminescu”, Petru Hadârcă.

„Trofeul Reuniunii Teatrelor Naționale Românești „Atât de aproape” – atât de aproape suntem de Uniunea Europeană, atât de aproape suntem de țara mamă, de București, atât de aproape suntem și de un război aici alături de noi și, grație scutului pe care îl avem din partea ucrainenilor, noi putem să realizăm, să ne bucurăm de teatru în aceste două săptămâni”, a menționat Hadârcă.

Tot în aceste vremuri ar trebui să fim fericiți să spunem că mergem la teatru, a spus președintele Uniunii Teatrale din România, UNITER, Dragoș Buhagiar.

„În vremurile acestea stranii și confuze, aș putea spune, nu pot să afirm decât că suntem fericiți să putem să mai facem un festival, suntem fericiți să ne exprimăm liber în țări libere”, a declarat Buhagiar.

Premiul ediției curente pe care îl va primi fiecare teatru național participant este o sculptură ce reprezintă o inimă, creație semnată de artistul Ion Zderciuc.

Reuniunea Teatrelor Naționale Românești se va încheia pe 24 septembrie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: De la ABC la BAC
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:32 %
Vint:6,17 m/s
Sun
13
Mon
16
Tue
19
Wed
11
Thu
10
Arhivă Radio Chișinău