Reuniunea Teatrelor Naționale Românești de la Chișinău s-a încheiat cu un spectacol al teatrului din Constanța

  • 29 Septembrie 2021 14:23
Reuniunea Teatrelor Naționale Românești de la Chișinău s-a încheiat cu un spectacol al teatrului din Constanța

Cea de-a șasea ediție a Reuniunii Teatrelor Naționale Românești, care s-a desfășurat la Chișinău, în perioada 15-28 septembrie, în cadrul celei de-a 100-a stagiuni a Teatrului Național ”Mihai Eminescu” (TNME), s-a încheiat ieri seară cu spectacolul ”Maria Tănase. O poveste” de Carmen Lidia Vidu al Teatrului de Stat din Constanța. În aceeași zi, teatrul respectiv a mai prezentat spectacolul ”Jocuri în curtea din spate”, în regia Dianei Mititelu, informează MOLDPRES.

Solicitată de MOLDPRES, Larisa Turea, critic de teatru, secretar literar al TNME a menționat că ”Maria Tănase. O poveste” este un one woman show care înfățișează o versiune despre viața celebrei cântărețe, cu aspecte ale personalității ei care sunt mai puțin cunoscute. Documente autentice, scrisori de arhivă, frânturi din interviurile, gândurile și amintirile ei, analogii cu Edith Piaf sau cu Frida Kahlo, toate alcătuiesc o imagine coerentă a unei femei superbe și puternice. Într-o montare inedită, cu o imagistică luxuriantă, actrița și cântăreața Mirela Pană interpretează și șase dintre cântecele superbe ale Mariei Tănase, acompaniată de pianista Elena Gatcin.

Potrivit directorului instituției, Petru Hadârcă, ediția din acest an s-a aflat sub aura spirituală a lui Ion Caramitru, ex-ministru al Culturii din România, director general al Teatrului Național ”I. L. Caragiale” din București, decedat recent. ”Acest Regal teatral, susținut cu generozitate de Institutul Cultural Român, s-a constituit într-o adevărată platformă a dialogului cultural, oferind artiștilor și spectatorilor șanse de integrare și conexiune la fluxurile creatoare și novatoare ale artei scenice românești și europene”, a mai spus Petru Hadârcă.

Cea de-a șasea ediție a Reuniunii Teatrelor Naționale Românești a fost inaugurată pe 5 septembrie cu premiera spectacolului ”Istoria comunismului povestită pentru bolnavii mintali” de Matei Vișniec, în regia lui Cristian Hadji-Culea.

Prima ediție a Reuniunii Teatrelor Naționale Românești a avut loc în 2014, iar inițiatorul proiectului este Petru Hadârcă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
13,24
Cer senin
Umiditate:82 %
Vint:2,57 m/s
Wed
19
Thu
19
Fri
20
Sat
17
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău