Reuniunea miniștrilor de externe NATO. Luminița Odobescu: “Am îndemnat la reînnoirea angajamentului pentru Kiev, subliniind securitatea interconectată a Ucrainei și Republicii Moldova”

  • 04 Aprilie 09:13
Reuniunea miniștrilor de externe NATO. Luminița Odobescu: “Am îndemnat la reînnoirea angajamentului pentru Kiev, subliniind securitatea interconectată a Ucrainei și Republicii Moldova”

Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a solicitat miercuri, în prima zi a reuniunii miniștrilor de externe din NATO de la Bruxelles, menținerea vigilenței NATO cu privire la evoluțiile din regiunea Mării Negre și a pledat pentru o angajare politică și practică în susținerea Ucrainei, subliniind securitatea interconectată a Ucrainei și Republicii Moldova.

Șefa diplomației române a participat la prima sesiune a reuniunii Consiliului Nord-Atlantic (NAC) în format aliat, care a deschis reuniunea miniștrilor de externe ai NATO ce se desfășoară la Bruxelles în perioada 3-4 aprilie, informează MAE într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Reuniunea a prilejuit un schimb de opinii cuprinzător privind temele majore de pe agenda NATO în pregătirea Summit-ului de la Washington. Au fost abordate subiecte de interes prioritar, printre care contracararea amenințărilor actuale la adresa Alianței, sprijinul politic și practic pentru Ucraina și consolidarea cooperării cu partenerii NATO.

Într-o postare pe contul său de X, Odobescu a precizat că a reiterat necesitatea de a consolida flancul de Est cu planuri regionale acționabile și a subliniat rolul critic al regiunii Marea Neagră pentru securitatea euro-atlantică.

“Am îndemnat la reînnoirea angajamentului pentru Kiev, subliniind securitatea interconectată a Ucrainei și Republicii Moldova”, a transmis Luminița Odobescu.

Consiliul NATO-Ucraina se va reuni joi la nivel de miniștri de externe, la care se va alătura ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba. Tot joi, miniștrii de externe ai NATO se vor întâlni cu partenerii lor din Indo-Pacific și cu Uniunea Europeană, pentru a discuta despre consolidarea cooperării practice, precum și despre implicațiile globale ale războiului Rusiei împotriva Ucrainei.

 

 
 
Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,24
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,03 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău