Reuniunea miniștrilor de externe din UE | Lobby intens al diplomației române pentru începerea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la UE
-
21 Iulie 2023 11:14
Ministrul român al afacerilor externe, Luminița Odobescu, a avut joi, 20 iulie 2023, la Bruxelles, în marja Consiliului Afaceri Externe, întrevederi bilaterale cu ministrul afacerilor externe al Danemarcei, Lars Løkke Rasmussen, ministrul afacerilor externe belgian, Hadja Lahbib, și cu Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Josep Borrell, care ocupă și poziția de vicepreședinte al Comisiei Europene.
În cadrul discuțiilor au fost abordate teme precum dialogul politic bilateral, teme de actualitate ale agendei europene și internaționale, inclusiv în contextul generat de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, dosarul aderării României la spațiul Schengen și deschiderea negocierilor de aderare la UE pentru Republica Moldova, informează MAE într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.
Cu prilejul întrevederii cu omologul danez, Lars Løkke Rasmussen, șefa diplomației române a exprimat apreciere pentru dialogul bilateral politico-diplomatic și dorința părții române de consolidare și intensificare a acestuia, inclusiv din perspectiva cooperării economice și a investițiilor. De asemenea, cei doi oficiali au apreciat nivelul foarte bun al cooperării în cadrul Uniunii Europene, mai ales în contextul provocărilor complexe generate de războiul din Ucraina, precum și în cadrul NATO, context în care au avut un schimb de opinii asupra rezultatelor Summitului de la Vilnius.
În acest sens, ministrul Luminița Odobescu a apreciat că deciziile adoptate la Summit au constituit pași decisivi în direcția consolidării securității euroatlantice, în special în ceea ce privește postura Aliată pe Flancul Estic și la Marea Neagră, ca regiune de importanță strategică. A reiterat susținerea României pentru perspectiva Ucrainei de a deveni stat membru al Alianței și necesitatea sprijinului consolidat al NATO pentru întărirea rezilienței, a securității și a capacităților de apărare ale partenerilor vulnerabili, în special pentru Republica Moldova.
Referitor la agenda europeană, șefa diplomației române a abordat dosarul aderării României la spațiul Schengen, context în care a mulțumit Danemarcei pentru sprijinul constant arătat. Totodată, a evocat susținerea fermă a României pentru extinderea Uniunii Europene, atât în ceea ce privește partenerii cu statut de candidat sau perspective europene din Vecinătatea Estică, cât și pentru statele din Balcanii de Vest, cu accent pe evaluarea progreselor pe baza meritelor proprii.
Discuția cu ministrul afacerilor externe belgian, Hadja Lahbib, a evidențiat relațiile excelente româno-belgiene și un dialog constant la nivel înalt. Au fost trecute în revistă domeniile de cooperare sectorială cu potențial de dezvoltare cum ar fi energia nucleară, cercetarea și digitalizarea, securitatea cibernetică și sănătatea.
Ministrul Luminița Odobescu a prezentat stadiul demersurilor părții române privind aderarea țării noastre la spațiul Schengen, iar omologul belgian a reconfirmat sprijinul ferm al Belgiei pentru atingerea acestui obiectiv.
De asemenea, oficialul român a subliniat sprijinul ferm al României cu privire la obiectivul deschiderii cât mai curând de către UE a negocierilor de aderare cu Republica Moldova și Ucraina, context în care a evidențiat eforturile deosebite ale autorităților de la Chișinău pentru îndeplinirea criteriilor necesare.
În cadrul discuției cu Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate/Vice-Președinte al Comisiei Europene, Josep Borrell, ministrul de externe Luminița Odobescu a reconfirmat sprijinul ferm al României pe toate palierele, pentru Ucraina, atât timp cât va fi necesar și a evidențiat necesitatea unei abordări pe termen lung care să cuprindă întreaga regiune.
În contextul refuzului Rusiei de a prelungi valabilitatea Inițiativei ONU privind exportul de cereale prin Marea Neagră, ministrul de externe român a evidențiat rolul și contribuția consistentă a țării noastre la tranzitul de cereale și bunuri din Ucraina, inclusiv în cadrul Coridoarelor Solidarității, format care trebuie în continuare promovat și consolidat.
În contextul mai larg al consecințelor războiului din Ucraina, ministrul Luminița Odobescu a mulțumit pentru sprijinul consistent acordat de UE pentru Republica Moldova prin crearea unei misiuni civile, adoptarea unui regim de sancțiuni al UE care vizează destabilizarea statului, respectiv sprijinul consistent în cadrul Facilității Europene pentru Pace, toate menite să consolideze reziliența în fața diverselor tipuri de amenințări. De asemenea, Luminița Odobescu a subliniat importanța continuării sprijinului substanțial pentru eforturile administrației pro-europene de la Chișinău, inclusiv în perspectiva deschiderii negocierilor de aderare a Republicii Moldova la UE în cursul acestui an.