Reuniunea miniștrilor apărării din statele NATO de la Bruxelles

  • 14 Februarie 2023 08:27
Reuniunea miniștrilor apărării din statele NATO de la Bruxelles

Miniștrii apărării din statele membre ale Alianței Nord-Atlantice (NATO) se reunesc, timp de două zile (14-15 februarie 2023), la Bruxelles, pentru a trata subiectele fierbinți pe agenda curentă a organizației, printre care capacitatea de consolidare a apărării și descurajării Alianței și sprijinirea Ucrainei, conform Agerpres și www.nato.int.

Secretarul general al organizației Jens Stoltenberg a punctat, la 13 februarie 2023, în conferința de presă susținută la Bruxelles, necesitatea continuării ''cursei logistice'' subliniind că ''viteza va salva vieți'', mai ales în ce privește sprijinirea cu echipament militar a forțelor armate ucrainene, potrivit www.nato.int. Oficialul Alianței a făcut apel public către statele membre, înaintea reuniunii, pentru urgentarea trimiterii de echipament militar astfel încât să fie transmise capabilități cheie de luptă înainte ca Rusia să preia inițiativa pe câmpul de luptă.

Un subiect spinos pe agenda miniștrilor apărării din statele Alianței îl reprezintă evaluarea posibilității trimiterii de avioane de luptă Ucrainei, scrie agenția Reuters. Potrivit secretarului general al NATO, ''se discută în prezent asupra chestiunii trimiterii de avioane Ucrainei și această temă urmează să fie abordată în reuniunea de la Bruxelles'', menționând, totodată, că acest demers de furnizare a avioanelor de luptă către Kiev nu face NATO parte din conflict, conform Reuters.

Miniștrii apărării urmează să aprobe noi măsuri ambițioase în ce privește planificarea apărării în NATO și să răspundă modalităților de dezvoltare a capacității industriale de apărare și de refacere a stocurilor. Se va discuta și despre adoptarea pașilor necesari pentru protejarea infrastructurii critice subacvatice și despre modalitățile de gestionare și creștere a cheltuielilor destinate apărării în cadrul Alianței Nord-Atlantice, conform www.nato.int.

În prima zi a discuțiilor de la Bruxelles, are loc întâlnirea Grupului de Contact pentru apărarea Ucrainei, în deschidere susținând un discurs secretarul american al apărării Lloyd Austin, pentru ca ulterior să se desfășoare reuniunea ministerială propriu-zisă la nivelul Consiliului Nord-Atlantic (NAC), la care participă în calitate de invitat și ministrul ucrainean al apărării Oleksii Reznikov. În cea de-a doua zi a reuniunii, NAC se reunește și cu participarea miniștrilor de resort din statele invitate să adere la Alianță, Finlanda și Suedia. La finalul reuniunii, secretarul general al organizației susține conferința de presă pentru prezentarea, către public, a concluziilor întâlnirii.

Reuniunea ministerială a apărării statelor membre NATO dezbate problemele stringente aflate pe agenda Alianței și adoptă măsurile necesare în chestiunile care vizează elementele logistice și politicile de planificare privind securitatea și apărarea statelor membre. La reuniunea, desfășurată pe parcursul a două zile, participă miniștrii apărării din statele membre, secretarul general al Alianței Nord-Atlantice și reprezentanți militari cu rol de comandă și decizie din cadrul NATO, printre care șeful Comitetului Militar al Alianței. Chestiunile tehnice adoptate sunt transpuse apoi pentru implementare de către statele membre.

La 18-29 ianuarie 2023 s-a desfășurat reuniunea Comitetului Militar al NATO la care au participat șefii de stat major din statele membre ale Alianței. Precedenta reuniune a miniștrilor apărării din statele NATO s-a desfășurat la 12-13 octombrie 2022, la Bruxelles.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
12,74
Ploaie ușoară
Umiditate:99 %
Vint:4,63 m/s
Fri
17
Sat
19
Sun
20
Mon
20
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău