Reuniunea miniștrilor apărării din statele membre NATO din 22-23 octombrie 2020

  • 22 Octombrie 2020 08:36
Reuniunea miniștrilor apărării din statele membre NATO din 22-23 octombrie 2020

Miniștrii apărării din statele membre ale Alianței Nord-Atlantice discută, în format videoconferință, cu prilejul reuniunii desfășurate la 22 și 23 octombrie 2020.

Analizarea progresului asupra împărțirii echitabile a responsabilităților contributoare la nivelul Alianței, întărirea capacității de descurajare și de apărare în toate domeniile, intensificarea rezilienței societăților statelor membre pentru consolidarea capacității de apărare și misiunile NATO din Afganistan și Irak reprezintă tematica întâlnirii, la care participă de la Bruxelles, din sediul NATO, și secretarul general Jens Stoltenberg, potrivit www.nato.int.

 

 

Foto:   Zhang Cheng/XINHUA


Pandemia de coronavirus continuă să reprezinte o provocare pentru toate statele membre, ale căror forțe armate îndeplinesc un rol crucial în sprijinirea eforturilor civile de luptă împotriva pandemiei. Există cooperare la nivelul aliaților, au fost amenajate spitale și au fost angrenate mijloace logistice pentru transportul pacienților, iar luna aceasta Albania, Muntenegru și Macedonia de Nord au recepționat sprijin din rezervele NATO, a menționat secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, la 21 octombrie 2020, cu prilejul conferinței de presă, organizate la Bruxelles, indică nato.int.

''Estimările privind cheltuielile pentru apărare pentru anul 2020 atestă, pentru cel de-al șaselea an consecutiv, sporirea cheltuielilor pentru apărare de aliații europeni și Canada, existând o creștere de 4,3 %'', a precizat secretarul general al NATO.

Cu prilejul reuniunii, se va discuta despre postura de consolidare a descurajării și a apărării, pe fondul necesității răspunsului Alianței față de rachetele balistice rusești, amenințare în creștere ca intensitate și complexitate, potrivit oficialului Alianței. Miniștrii apărării vor lua în discuție, cu acest prilej, și înființarea Centrului Spațial NATO în cadrul Comandamentului Aliat de Aviație de la Ramstein, în virtutea formulării unui răspuns adecvat față de sistemele în dezvoltare ale altor state, printre care China și Rusia, care pot neutraliza, dezactiva sau doborî sateliți, spațiul fiind esențial pentru abilitatea aliaților de a naviga, comunica și detecta în ceea ce privește rachetele lansate.

În a doua zi a discuțiilor, miniștrii vor discuta pe marginea celor două misiuni de pregătire în care este angrenată Alianța în afara spațiului euro-atlantic. În ceea ce privește misiunea NATO din Afganistan, Alianța este determinată să continue angajamentul pentru securitatea pe termen lung a acestei țări, iar misiunea de pregătire din Irak trebuie să meargă mai departe, Alianța fiind în coordonare deplină cu executivul de la Bagdad și coaliția globală pentru combaterea terorismului internațional, a transmis Jens Stoltenberg, în avanpremiera reuniunii.

Reuniunea miniștrilor apărării din statele membre ale Alianței este organizată, cu participarea secretarului general al organizației, pe teme specifice ancorate în problematica de securitate și apărare a spațiului euro-atlantic. Este organizată ori de câte ori este necesar sau la solicitarea oricărui stat membru. În 2020, miniștrii apărării din statele NATO s-au reunit pentru a dezbate problematicile de securitate și apărare ale Alianței la 12-13 februarie și la 15 aprilie, la sediul organizației din Bruxelles. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
13,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău