Reuniunea informală a miniștrilor apărării din statele Uniunii Europene din 28-29 august 2019 de la Helsinki

  • 28 August 2019 08:39
Reuniunea informală a miniștrilor apărării din statele Uniunii Europene din 28-29 august 2019 de la Helsinki

Miniștrii apărării din statele Uniunii Europene se reunesc la Helsinki la 28-29 august 2019 în cadrul unei reuniuni informale, prilej cu care agenda discuțiilor va include printre altele inteligența artificială, efectul schimbărilor climatice asupra apărării și securității, potrivit https://eu2019.fi.

Inteligența artificială și digitalizarea produc schimbări fundamentale în societate, iar efectele lor se extind, de asemenea, și asupra domeniului apărării. În timpul mandatului său, Finlanda urmărește să stimuleze discuția despre efectele dezvoltărilor în domeniile inteligenței artificiale și digitalizării și să încurajeze exploatarea lor în dezvoltarea apărării Uniunii Europene.

''Noile tehnologii precum inteligența artificială schimbă mediul de operare al apărării. Trebuie să folosim cooperarea în promovarea și utilizarea acestor noi tehnologii. Prin cooperare, Uniunea Europeană poate influența cursul dezvoltărilor internaționale'', potrivit ministrului finlandez al apărării Antti Kaikkonen, citat de https://eu2019.fi.

Dezbaterile dedicate noilor tehnologii vor reuni și experți din domeniul privat, în încercarea de a găsi o mai bună înțelegere atât a oportunităților cât și a provocărilor pe care aceste tehnologii le pot oferi sectorului apărării. De asemenea, la discuții vor participa și reprezentanți ai NATO, ai Uniunii Europene și un grup de experți intitulat Global Tech Panel la invitația Înaltului Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate Federica Mogherini.

Cooperarea în domeniul apărării reprezintă piatra de temelie a securității complete. În ultimii ani, au fost parcurși pași semnificativi în adâncirea cooperării în domeniul apărării europene. Acest tip de cooperare constă în dezvoltarea apărării statelor membre prin valorificarea instrumentelor Uniunii Europene.

''Cooperarea în domeniul apărării a devenit tot mai importantă în ultimi ani. Trebuie să examinăm cooperarea din cât mai multe perspective și să ne gândim la viitor'', conform ministrului finlandez al apărării Kaikkonen.

Miniștrii apărării vor lua în discuție și impactul schimbărilor climatice asupra securității și apărării, dar și chestiuni precum siguranța maritimă și amenințările hibride, la care vor lua parte și miniștrii de externe.

Organizată în mandatul Finlandei la președinția Consiliului Uniunii Europene de către Ministerul finlandez al apărării, lucrările reuniunii sunt prezidate de Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate Federica Mogherini.

Tratatul de la Lisabona al Uniunii Europene a introdus prin articolele 42,6 și 46 și prin Protocolul 10 Cooperarea Structurată Permanentă (PESCO), un cadru și un proces pentru adâncirea cooperării între acele state membre ale Uniunii care pot fi capabile și își propun acest obiectiv. În prezent, 25 de state au aderat la PESCO, al cărui obiectiv este ajungerea la un spectru coerent complet de capabilități în apărare puse la dispoziția misiunilor și operațiilor statelor membre sau ale organizațiilor internaționale precum NATO, ONU, UE. PESCO, instituit în decembrie 2017, va spori capacitatea Uniunii Europene de acțiune ca actor internațional în domeniul securității.

În cadrul Uniunii funcționează, din 12 iulie 2004, Agenția Europeană de Apărare care are rolul de a sprijini statele membre și Consiliul de Miniștri în eforturile de îmbunătățire a capacităților europene de apărare în domeniul gestionării crizelor și pentru susținerea Politicii de Apărare și Securitate Comună. Din noiembrie 2014, Agenția este condusă de Federica Mogherini în calitate de șef al Consiliului Executiv. 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
12,18
Nori împrăștiați
Umiditate:82 %
Vint:3,09 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
10
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău