Reuniunea Adunării Parlamentare a Dimensiunii Parlamentare a Inițiativei Central Europene | Mihai Popșoi: Singura cale de a progresa este să dezvoltăm infrastructura și să deschidem R. Moldova pentru investiții
-
27 Noiembrie 2023 12:51
La provocări majore, precum cele la adresa securității naționale sau legate de combaterea propagandei, care polarizează societatea, este nevoie de eforturi și răspunsuri conjugate, la nivel regional, a menționat vicepreședintele Parlamentului Mihai Popșoi, la Reuniunea Adunării Parlamentare a Dimensiunii Parlamentare a Inițiativei Central Europene care are loc astăzi, 27 noiembrie, la Chișinău. La eveniment participă numeroși deputați din cele 16 țări membre ale Inițiativei, iar subiectul principal al discuțiilor este integrarea europeană și promovarea dezvoltării durabile a țărilor membre ale acestui for, transmite Radio Chișinău.
În deschiderea reuniunii, vicepreședintele Parlamentului, Mihai Popșoi, a exprimat recunoștință poporului ucrainean pentru sacrificiul său în apărarea securității Rep. Moldova și a întregului flanc estic al Uniunii Europene, subliniind totodată că țara noastră reușește să depășească provocările cu sprijinul partenerilor externi.
„Avem un guvern pro-european puternic, cu susținere majoră din partea cetățenilor, angajat într-un proces de reforme complex în construirea unui sistem judiciar integru și independent. În pofida tuturor provocărilor pe care le întâmpinăm singura cale de a progresa este să construim instituții mai puternice, să dezvoltăm infrastructura și să deschidem țara pentru investiții”, a spus Mihai Popșoi.
În discursul său rostit în regim de videoconferință, Secretarul General al Inițiativei Central Europene, Roberto Antonione, a pledat pentru o mai strânsă cooperare la nivel regional în special în contextul agresiunii nejustificate a Rusiei în Ucraina reiterând susținerea necondiționată pentru suveranitatea statului vecin.
„Întărind reziliența Inițiativei Central Europene înseamnă să facem vocea țărilor din Europa centrală și a celor din Sud-Est mult mai pronunțată la nivel european și mondial. O Inițiativă mai puternică va face posibilă o formulare mai ușoară a unor poziții comune tot mai necesare într-o lume confruntată cu tot mai multe provocări, în particular ca urmare a agresiunii ruse în Ucraina care a provocat o criză umanitară, socială și economică fără precedent pentru poporul ucrainean”, a declarat Roberto Antonione.
La mai puțin de trei săptămâni înaintea deciziei finale a Consiliului European în vederea deschiderii negocierilor de aderare, șefa secției politică, presă și informare din cadrul Delegației Uniunii Europene în Rep. Moldova, Erika Hasznos, a apreciat efortul realizat de autoritățile de la Chișinău în implementarea reformelor.
„Republicii Moldova i s-a oferit statutul de țară candidată pentru că este o țară europeană care împărtășește valorile noastre comune: demnitate umană, libertate, stat de drept, democrație, egalitate și drepturile omului. Dar și pentru că populația și Guvernul Rep. Moldova sunt angajate pe drumul spre integrarea europeană și lucrează zi de zi pentru progres în acest sens”, a precizat Erika Hasznos.
La sfârșitul întrunirii parlamentarii au adoptat o Rezoluție de sprijin pentru integrarea europeană și promovarea dezvoltării durabile a regiunii Inițiativei Central Europene. Rezoluția afirmă rolul ICE în calitate de forum eficient și important al cooperării regionale, care combină diplomația multilaterală cu proiecte regionale și promovează valori fundamentale aliniate cu cele ale Uniunii Europene.
Amintim că la sfârșitul săptămânii trecute Rep. Moldova a predat Albaniei președinția Inițiativei Central Europene, care este cel mai vechi și cel mai mare forum interguvernamental pentru cooperarea regională în Europa Centrală.
Obiectivul de cooperare politică a ICE constă în oferirea țărilor și instituțiilor acestora o platformă flexibilă de cooperare regională, concentrându-se totodată pe pregătirea lor pentru o viitoare aderare la Uniunea Europeană.