Reuniunea a 7-a a Comitetului de Asociere Republica Moldova-Uniunea Europeană s-a desfășurat la MAEIE

  • 17 Noiembrie 2023 15:20
Reuniunea a 7-a a Comitetului de Asociere Republica Moldova-Uniunea Europeană s-a desfășurat la MAEIE

În perioada 16-17 noiembrie, la MAEIE s-a desfășurat cea de-a 7-a reuniune a Comitetului de Asociere Republica Moldova-UE, relatează serviciul de presă al instituției, citat de Radio Chișinău.

Evenimentul a fost co-prezidat de către secretara de stat Stela Leucă și Luc Devigne, director pentru Rusia, Parteneriatul Estic, Asia Centrală și OSCE în cadrul Serviciului European de Acțiune Externă, relatează sursa citată.

Pe lângă cooperarea Republica Moldova-UE prevăzută în Acordul de Asociere, în cadrul discuțiilor au mai fost abordate concluziile Raportului Comisiei Europene privind Extinderea UE 2023, perspectivele lansării negocierilor de aderare și contextul regional prin prisma impactului agresiunii Rusiei în Ucraina. La reuniune au participat peste 30 autorități naționale.

În prima zi a Comitetului de Asociere s-a pus accentul pe dialogul politic Republica Moldova-UE, drepturile omului, politica externă și de securitate, justiție, corupție, libertate și securitate, cadrul electoral. Autoritățile naționale au menționat realizările înregistrate și au enunțat problemele cu care se confruntă.

În ziua a 2-a, discuțiile reuniunii s-au axat pe cooperarea economică și sectorială. La capitolul cooperare economică a fost analizată situația macro-economică și progresele obținute de țara noastră în ceea ce privește reformele din sectorul economic și financiar. A fost trecută în revistă asistența UE în asigurarea rezilienței economice, inclusiv sprijinul Platformei de Suport pentru Moldova și Planul UE de Investiții Economice în regiunea Parteneriatului Estic.

La capitolul cooperare sectorială s-a pus accentul pe politicile implementate în domeniul energetic, transporturi, mediu și politici climatice, ocuparea forței de muncă, politici sociale și statistici, agricultură și dezvoltare rurală, economie digitală, sănătate publică, cultură și educație.

La sfârșitul evenimentului, oficialii UE au menționat recunoașterea eforturile considerabile depuse de Republica Moldova în realizarea obiectivelor care stau la baza statutului său de țară candidată și a încurajat țara noastră să continue cu agenda de reforme și îndeplinirea recomandărilor specificate în Avizul Comisiei Europene pe marginea cererii de aderare și în Raportul de extindere, în vederea avansării spre viitoarea aderare la UE.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
9,24
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:5,66 m/s
Fri
10
Sat
10
Sun
10
Mon
6
Tue
4
Arhivă Radio Chișinău