Reuniune restrînsă cu premierul maghiar Orban la summitul european. Franța și Germania vor ridicarea opoziției ungare față de Ucraina

  • 14 Decembrie 2023 16:33
Reuniune restrînsă cu premierul maghiar Orban la summitul european. Franța și Germania vor ridicarea opoziției ungare față de Ucraina

Premierul ungar Viktor Orban, președintele francez Emmanuel Macron și cancelarul german Olaf Scholz au joi o reuniune restrânsă la Bruxelles înaintea începerii propriu-zise a summitului european la care șeful guvernului de la Budapesta a amenințat că ar putea bloca prin veto lansarea negocierilor de aderare a Ucrainei la UE și un ajutor financiar de 50 de miliarde de euro destinat acestei țări, relatează Agerpres.

La discuția vor Orban vor participa de asemenea președintele Consiliului European, Charles Michel, care a anunțat întâlnirea, și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Liderii statelor UE trebuie să decidă la acest summit în unanimitate asupra propunerilor Comisiei Europene de deschidere a negocierilor de aderare la UE cu Ucraina și de a oferi acestei țări un ajutor suplimentar de 50 de miliarde de euro în următorii patru ani pentru a o susține în războiul cu Rusia.

Orban a transmis de mai multe ori că se opune ambelor decizii, în contextul în care Comisia Europeană i-a blocat Ungariei accesul la toate fondurile europene invocând încălcarea statului de drept.

Dar Bruxellesul a anunțat miercuri deblocarea a 10,2 miliarde de euro din fondurile de coeziune ce revin Ungariei, după ce mai devreme a eliberat către Budapesta o primă tranșă de 920 de milioane de euro din planul european REPowerEU de accelerare a tranziției către o energie curată, un plan complementar Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), acesta din urmă fiind însă în continuare blocat de Comisie.

Rămâne de văzut în ce măsură aceste decizii vor influența poziția premierului Viktor Orban la acest summit. El a reclamat de asemenea că Ucraina în continuare nu respectă drepturile minorității maghiare din Trancarpatia și a estimat că Bruxellesul se grăbește cu deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina fără a lua în calcul efectele unei aderări a acestei țări la blocul comunitar.

"Ucraina este cunoscută drept una dintre cele mai corupte țări din lume. Este o glumă! Nu putem lua decizia de a începe un proces de negocieri de aderare", a afirmat Orban într-un interviu publicat vineri de săptămânalul francez Le Point. Premierul ungar a mai estimat că, dacă Ucraina aderă la UE, atunci Franța, de exemplu, va trebui să plătească în fiecare an "peste 3,5 miliarde de euro în plus la bugetul comun al Uniunii".

Dacă premierul ungar opune veto față de ajutorul financiar pentru Ucraina există un "plan B" de ocolire a acestui veto, respectiv oferirea acestui ajutor printr-un acord interguvernamental între statele UE. Însă în cazul lansării negocierilor de aderare este absolut nevoie de unanimitate în Consiliul European.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
22,18
Cer senin
Umiditate:26 %
Vint:6,17 m/s
Wed
15
Thu
17
Fri
18
Sat
17
Sun
16
Arhivă Radio Chișinău