Reuniune la Paris vizând ameliorarea cooperării judiciare europene

  • 16 Octombrie 2019 20:10
Reuniune la Paris vizând ameliorarea cooperării judiciare europene

Reprezentanți a șase state europene, printre care și România, s-au reunit miercuri la Paris pentru a evalua aplicarea unor acorduri de cooperare în materie civilă, referitoare în primul rând la cuplurile binaționale, transmite AFP, preluat de Agerpres.

Pentru această primă adunare generală, inspectorii de justiție din cele șase state, constituite într-o rețea din februarie 2018, și-au stabilit ca obiectiv să verifice dacă acordurile de cooperare civilă, de exemplu în materie de divorț sau de pensii alimentare, sunt cunoscute și aplicate efectiv.

Din rețea fac parte Belgia, Franța, Italia, Portugalia, România și Spania, la ea urmând să adere miercuri și Bulgaria.

'Un spațiu judiciar comun este o pârghie extraordinară de cooperare, un mare progres democratic', a declarat pentru AFP Jean-François Beynel, șeful inspecției generale de justiție în Franța. Acesta a apreciat că 'nu este suficient să se semneze texte la Bruxelles, trebuie să ne asigurăm că ele funcționează, că aduc un serviciu vieții cetățenilor europeni'.

Aceste acorduri, care privesc litigiile civile, pot privi de asemenea o firmă de construcții care se confruntă cu un refuz de reglementare într-un alt stat sau cu un ordin de a plăti.

Cu timpul, inspectorii, la sesizarea Comisiei Europene sau a miniștrilor justiției, pot lucra și pe alte subiecte, cum ar fi mandatul de arestare european sau ajutorul jurisdicțional.
Inspectorii se vor deplasa în lunile următoare și în celelalte țări membre ale rețelei pentru a redacta un raport cu recomandări către Comisia Europeană și miniștrii justiției.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău