Reuniune de urgență organizată la Bangkok pe tema epidemiei de pestă porcină din China

  • 05 Septembrie 2018 19:24
Reuniune de urgență organizată la Bangkok pe tema epidemiei de pestă porcină din China

Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) a organizat miercuri, la Bangkok, o reuniune de urgență a experților în sănătatea animală, din Asia, pentru a pune la punct un răspuns regional la amenințarea reprezentată de epidemia de pestă porcină din China, transmit Reuters și AFP, citate de AGERPRES și MOLDPRES.

China, cel mai mare producător și consumator mondial de carne de porc, a raportat luna trecută primul caz de pestă porcină africană în provincia Liaoning din nord-estul țării. Între timp, virusul s-a răspândit spre sudul Chinei, ceea ce a impus sacrificarea a 38.000 de porci.

"Este vital ca regiunea să fie pregătită să facă față probabilității crescute ca virusul pestei să depășească frontierele", a precizat FAO, într-un comunicat.

La reuniunea de la Bangkok, specialiști din nouă țări vecine Chinei (Cambodgia, Japonia, Laos, Mongolia, Myanmar, Filipine, Coreea de Sud, Thailanda și Vietnam), vor încerca să evalueze situația și să pună la punct un plan de coordonare a măsurilor de răspuns în regiune.

Pesta porcină, deja prezentă în Africa, Rusia și în unele țări din Europa de Est, printre care și România, este dificil de gestionat deoarece nu există un vaccin eficient. Potrivit autorităților veterinare, pesta porcină africană nu afectează și nu se transmite la oameni, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire, însă există un impact la nivel social și din punct de vedere economic.

Pesta porcină africană este o boală virală a porcinelor domestice și sălbatice, cu evoluție rapidă și mortalitate de până la 100% pentru porcii care se îmbolnăvesc. Pentru această boală nu există vaccin și nici tratament. Singurele metode de prevenție eficiente sunt menținerea unui nivel înalt de biosecuritate la ferme și gestionarea rapidă și eficientă a posibilelor focare de boală - raportare, restricții privind mișcarea animalelor, a produselor și subproduselor provenite de la porcine, sacrificarea animalelor susceptibile și controlul circulației animalelor.

Din datele prezentate recent de ministrul Agriculturii, Petre Daea, în România peste 140.000 de porci au fost sacrificați deja din cauza pestei porcine africane, adăugând că repopularea fermelor se va face cam în 90 de zile. Daea susține că trebuie spus foarte clar populației că nu există altă cale, deși este dureroasă, decât sacrificarea porcilor în cazul acestei boli extrem de grave. 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
7,18
Cer fragmentat
Umiditate:91 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău