Reuniune de urgență cu ușile închise a ONU privind Coreea de Nord

  • 20 Octombrie 2021 11:39
Reuniune de urgență cu ușile închise a ONU privind Coreea de Nord

Consiliul de Securitate al ONU va organiza miercuri o reuniune de urgență cu ușile închise privind Coreea de Nord, care marți a lansat o rachetă balistică de pe un submarin sporindu-și astfel capacitățile militare, informează AFP din surse diplomatice de la New York, potrivit Agerpres.

Sesiunea, care va avea loc miercuri după-amiază, este organizată la solicitarea Marii Britanii și a Statelor Unite, la care ulterior s-a alăturat și Franța.

Coreea de Nord a anunțat miercuri testarea cu succes a unui "nou tip" de rachetă balistică lansată de un submarin cu o zi înainte. Acest cel mai recent test nord-coreean ar putea constitui un progres tehnologic considerabil într-un moment în care cele două Corei, din punct de vedere tehnic încă în război, par să fie angajate într-o cursă a înarmărilor, iar dialogul dintre Washington și Phenian se află în impas.

Arma este dotată cu "multe tehnologii avansate de control și ghidare", potrivit agenției oficiale nord-coreene KCNA, care mai afirmă că aceasta a fost lansată cu același submarin, 8.24 Yongung, folosit în primul său test cu rachete balistice strategice (SLBM) în urmă cu cinci ani.

Phenianul a lansat deja de două ori rachete de pe submarine, în 2016 și 2019. Pentagonul și analiștii cred însă că rachetele au fost lansate de pe o platformă scufundată.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău