Reuniune de urgență a NATO, vineri, cu privire la tensiunile legate de Ucraina

  • 04 Ianuarie 2022 16:53
Reuniune de urgență a NATO, vineri, cu privire la tensiunile legate de Ucraina

Miniștrii de externe din țările membre NATO se vor întruni vineri într-o reuniune de urgență în format de videoconferință pentru a discuta despre tensiunile legate de Ucraina și despre securitatea în Europa, după prezentarea mai multor cereri de către Moscova, a anunțat marți Alianța Nord-Atlantică, potrivit AFP, citată de Agerpres.

Occidentul acuză Moscova de pregătirea unei agresiuni împotriva Ucrainei, ținând cont de zecile de mii de soldați și cantitățile semnificative de material și echipamente militare desfășurate la granița Rusiei cu Ucraina.

Pentru săptămâna viitoare sunt preconizate discuții între responsabili ai SUA și NATO cu reprezentanți ai Moscovei în cadrul unor negocieri destinate să permită o dezescaladare a tensiunilor.

Cap de listă între revendicările Rusiei, formulate în proiecte de tratate transmise SUA și NATO, este interzicerea oricărei extinderi viitoare a Alianței Nord-Atlantice și a oricărei cooperări militare cu țările aflate în spațiul considerat de Rusia drept zona sa de influență.

SUA au făcut cunoscut că cererile Rusiei sunt în majoritatea lor de neacceptat, și au avertizat Moscova că Statele Unite și aliații lor vor răspunde 'energic' în cazul unui atac rusesc împotriva Ucrainei.

Administrația președintelui american Joe Biden a încercat să-și liniștească aliații europeni, asigurându-i că va acționa în coordonare cu ei la negocierile cu Rusia.

Ultima reuniune a Consiliului NATO-Rusia a avut loc în 2019, iar relațiile între cei doi foști adversari din perioada Războiului Rece rămân înghețate într-un context de profundă neîncredere reciprocă.

Rusia neagă că ar amenința Ucraina, de la care a anexat deja o parte din teritoriu, peninsula Crimeea în 2014, și pretinde că trebuie să facă față ostilității Occidentului, care susține Kievul în special în conflictul acestuia cu separatiștii proruși din Donbas, cărora Moscova le furnizează ajutor divers: de la bani, arme și tehnică militară până la consilieri și militari fără însemne.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
13,85
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:4,63 m/s
Mon
10
Tue
9
Wed
11
Thu
13
Fri
13
Arhivă Radio Chișinău