Reuniune de urgență a boardului Renault pentru înlocuirea directorului general

  • 11 Octombrie 2019 09:10
Reuniune de urgență a boardului Renault pentru înlocuirea directorului general

Consiliul de Administrație de la grupul auto francez Renault a fost convocat în regim de urgență pentru o reuniune care va avea loc vineri dimineața, subiectul pe ordinea de zi fiind înlocuirea directorului general Thierry Bolloré, informează AFP și Reuters, preluat de AGERPRES.

Lui Thierry Bolloré, 56 de ani, i se reproșează performanțele grupului Renault, al cărui cash-flow disponibil a coborât în teritoriul negativ în primul semestru, precum și relațiile delicate cu partenerul japonez Nissan, care ar putea constitui un obstacol în calea renegocierii alianței între cei doi producători auto.

În replică, Thierry Bollore a denunțat ceea ce a numit o "lovitură de forță îngrijorătoare" posibila sa înlăturare de la conducerea Renault. "Brutalitatea și caracterul complet neașteptat a ceea ce urmează să se întâmple sunt stupefiante...Această lovitură de forță este foarte îngrijorătoare", a afirmat Thierry Bollore într-un articol publicat joi în cotidianul Les Échos. "Singurul lucru care mi se poate reproșa este că am fost numit director general adjunct la începutul lui 2018, la propunerea lui Carlos Ghosn, în unanimitate de către Consiliul de Administrație", a apreciat Bolloré, adăugând că a aflat din presă despre posibila sa plecare de la Renault.

"Pe plan operațional nu văd ce mi s-ar putea reproșa...Cer statului francez, în calitate de gestionar al bunei guvernanțe, să nu destabilizeze Renault, un simbol al industriei franceze", a mai spus Bolloré.

O sursă din apropierea acestui dosar citată de AFP a fost foarte clară. "Fie demisionează, fie va fi revocat", a explicat sursa, precizând că reuniunea Consiliului de administrație de la Renault va începe la ora 08:00. Mai rămâne de discutat data plecării, în condițiile în care procesul de căutare a unui înlocuitor nu a fost încă demarat iar între timp ar putea fi numit un interimar.

Schimbarea directorului general de la Renault vine la scurt timp după o schimbare de management la partenerul japonez Nissan, companie la care Renault deține 43% din acțiuni. Marți, constructorul auto japonez a anunțat numirea unui nou director general Makoto Uchida, 53 de ani, care l-a înlocuit pe Hiroto Saikawa.

Bollore era un aliat de bază al fostului președinte și director general al Renault Carlos Ghosn. El i-a supărat pe oficialii partenerului de alianță Nissan deoarece și-a exprimat sprijinul pentru Ghosn, după ce acesta a fost arestat în Japonia, fiind acuzat de încălcarea legislației financiare și abuz de încredere.

După o carieră la companiile franceze Michelin și Faurecia, Bollore s-a alăturat în 2012 producătorului auto francez ca șef al lanțului de furnizare. A urcat rapid sub Ghosn, devenind director pentru competitivitate în 2013 și numărul doi după Ghosn din 2018, când a fost ales director operațional.

Renault și Nissan au un parteneriat din 1999, în care Renault deține 44,3% din acțiunile Nissan, în timp ce Nissan controlează un pachet de 15% din acțiunile Renault, dar nu are drepturi de vot la grupul francez. Alianța Renault-Nissan, extinsă în 2016 prin includerea Mitsubishi, a devenit unul dintre cei mai mari producători mondiali de automobile

Compania Dacia a fost preluată de Renault în anul 1999. Relansată în 2004 cu modelul Logan, Dacia a devenit un jucător de notorietate pe piața auto europeană. 

Sursa:AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
14,4
Cer fragmentat
Umiditate:73 %
Vint:8,23 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău