Reuniune a miniștrilor de externe din țările NATO la Bruxelles

  • 19 Mai 2016 11:04
Reuniune a miniștrilor de externe din țările NATO la Bruxelles

La Bruxelles, cu o zi înaintea reuniunea miniștrilor de externe din țările Alianței Nord-Atlantice, secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a anunțat miercuri că Muntenegru devine cu această ocazie al 29-lea stat membru al organizatiei.

Tot astăzi, șeful diplomației române, Lazăr Comănescu, va semna alături de omologii din statele NATO protocolul de aderare a Munenegrului la Alianța Nord Atlantică.

Reuniunea de două zile, care începe joi, are pe agendă relațiile cu Rusia și politicile Alianței privind flancul estic al NATO, unde a fost întărită prezența militară.

Relațiile cu Rusia vor fi discutate azi, în prima zi a reuniunii care este ultima la acest nivel, înaintea summit-ului de la Varșovia.

Discuțiile despre relațiile cu Rusia vor pleca de la analize clare și fundamentate și așa cum știm, NATO a decis să-și întărească prezența în Est, a precizat miercuri la conferința de presă secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.  

"Felul cum abordăm relațiile cu Rusia se bazează pe capabilități de apărare și descurajare, dar și dialog. Vom vorbi despre Rusia și despre politicile Alianței legate de partenerii noștri estici. Am decis deja să ne întărim prezența în Est, analiștii noștri militari au venit cu propuneri de a avea mai multe batalioane în diferite țări din regiune. Nu a fost luată încă o decizie privind numarul și locațiile, dar acum analizăm dimensiunea și scopul prezenței noastre în Estul Alianței",  a mai spus Stoltenberg înaintea reuniunii care începe joi la Cartierul NATO din Bruxelles.

El a amintit că Alianța este o structură defensivă și va face tot ce este posibil în a-și apăra cetățenii într-un mod rațional și responsabil.

Miniștrii vor aborda și problema securității la Marea Neagră și la Marea Baltică.

Tot la Cartierul Alianței din Bruxelles, după conferința de presă a secretarului general Jens Stoltenberg, ambasadorul american Douglas Lute a spus la o conferință de presă că NATO nu intenționează să se alăture actualei coaliții internaționale care luptă împotriva organizației teroriste Statul Islamic.

Totuși, ambasadorul american a afirmat că vor fi discutate la reuniune misiuni de formare și pregătire militară a armatelor din Libia și Tunisia.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a evocat și rezultatul misiunilor de supraveghere al NATO în Marea Egee, unde le sprijină pe cele ale Uniunii Europene în combaterea traficului de imigranți și a menționat că, în a doua zi a reuniunii va fi discutată o cooperare intensificată între Uniunea Europeană și Alianța Nord-Atlantică.

"În Marea Egee, navele NATO ajută să fie dezamorsate rețelele de traficanți și pătrunderea imigranților ilegali. Cifrele Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiați arată că media sosirilor imigranților pe zi, în aprilie, a scăzut cu 90% față de luna precedentă și vom lua în discuție cum poate ajuta NATO în centrul Mediteranei printr-o cooperare intensificată cu Uniunea Europeană".

La summit-ul de la Varșovia, din această vară, membrii NATO vor discuta o nouă abordare, la un nivel mult mai înalt, a relației cu Uniunea Europeană, a mai precizat Stoltenberg.

Aceasta poate fi legată de combaterea împreună a războaielor de tip hibrid, altele decât cele militare clasice,  apărarea cibernetică.

Este de remarcat că această cooperare este fără precedent în ultimii ani.

Protocolul de aderare a Republicii Muntenegru va fi semnat joi, în deschiderea reuniunii miniștrilor de externe, această devenind astfel cel de-al 29-lea stat membru al Alianței Nord-Atlantice.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
17,18
Câțiva nori
Umiditate:79 %
Vint:1,54 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău