Reuniune a miniștrilor de externe ai statelor membre NATO pentru consultări privind tensiunile pe flancul estic

  • 30 Noiembrie 2021 10:31
Reuniune a miniștrilor de externe ai statelor membre NATO pentru consultări privind tensiunile pe flancul estic

Miniștrii de externe ai statelor membre NATO se reunesc, marți, la Riga în timp ce aliații sunt alarmați de o masare de trupe rusești în apropierea graniței de est a Ucrainei și o confruntare asupra migrației la granița polono-belarusă, relatează agenția DPA, potrivit Agerpres.

Secretarul general al Alianței de apărare transatlantică Jens Stoltenberg și-a exprimat în mod repetat îngrijorarea cu privire la o concentrare neobișnuită a soldaților ruși în apropierea aliatului NATO Ucraina în ultimele săptămâni.

Stoltenberg a declarat vineri că agresiunea Rusiei asupra Ucrainei ar putea să o "coste". Asistentul secretarului de stat al SUA pentru afaceri europene și eurasiatice, Karen Donfried, a spus că "toate opțiunile" sunt pe masă ca răspuns. Țările occidentale au sancționat Rusia din cauza conflictului.

Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea în 2014 și de asemenea sprijină separatiștii din regiunile estice Lugansk și Donețk - cunoscute colectiv ca Donbas, amintește DPA.

Kremlinul a respins acuzațiile în ultimele săptămâni, afirmând că poate muta trupele pe propriul teritoriu după bunul plac.

Acțiuni imediate nu se așteaptă de la întâlnirea de marți, în timp ce aliații vor să vadă ce se întâmplă. Unii se tem că o nouă incursiune pe teritoriul ucrainean este posibilă, dar nu este clar că Moscova ar risca escaladarea.

De asemenea, îngrijorătoare este criza în curs dar care se atenuează la frontiera unui membru NATO Polonia cu Belarus. Mii de refugiați au fost blocați acolo de săptămâni, se presupune că propulsați spre graniță de către Minsk - un aliat al Moscovei - ca răzbunare pentru sancțiunile occidentale.

Problemele interne ale NATO - inclusiv o revizuire în curs a obiectivelor strategice de bază ale alianței - sunt pe agenda miniștrilor la reuniune, care urmează să se încheie miercuri.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
8,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
8
Mon
7
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău