Retrospectiva diplomatică 2022 | Nicu Popescu: România este cel mai apropiat stat de Republica Moldova

  • 30 Decembrie 2022 12:21
Retrospectiva diplomatică 2022 | Nicu Popescu: România este cel mai apropiat stat de Republica Moldova

România este cel mai apropiat stat de Rep. Moldova prin realizarea de poduri, anularea serviciilor de roaming, interconexiunea conductelor de gaz și electricitate, ajutoare care sunt resimțite de către fiecare cetățean, menționează, în bilanțul de final de an Ministerul de Externe de la Chișinău, anunță MAEIE, transmite Radio Chișinău.

Obținerea statutului de țară candidată la aderare, sincronizarea sistemului energetic național la cel european ENTSO-E și procurarea, în situații de criză, prin intermediul gazoductului Iași-Ungheni, de gaze naturale și electricitate din alte surse,  liberalizarea comerțului pentru șapte produse agricole moldovenești – sunt câteva dintre realizările pe domeniul integrării europene pentru anul 2022.

În ianuarie - octombrie 2022 exporturile spre UE au crescut cu peste 40% comparativ cu aceeași perioadă a anului 2021.

Printre realizările anului sunt și organizarea celor trei ediții ale Platformei de sprijin pentru Rep. Moldova, co-fondată de Franța, Germania și România, cu participarea a peste 40 de țări, inclusiv din UE, G7, organizații internaționale și instituții financiare. Asistența mobilizată de sute de milioane de euro, sub formă de granturi și împrumuturi preferențiale, permite autorităților să gestioneze criza umanitară generată de războiul din Ucraina și să facă față crizei energetice, notează diplomația de la Chișinău.

Înscrierea împreună cu România a cămășii cu altiță în lista Patrimoniul Cultural Imaterial UNESCO, reprezintă o realizare în domeniul diplomației culturale, se mai arată în comunicatul de presă al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău