Retrospectiva atentatelor teroriste care au marcat Europa în 2016
-
28 Decembrie 2016 11:29
Terorismul a continuat să fie și în anul 2016 un subiect major în toată lumea, din Orientul Mijlociu și Africa, până în Franța sau Statele Unite, iar un număr record de atacuri teroriste au fost planificate, dejucate sau comise în țările Uniunii Europene, cele mai multe vizând Belgia, Germania și Franța.
Amenințarea teroristă reprezentată de rețeaua teroristă Stat Islamic (SI) a continuat să se transforme dintr-o amenințare incertă, în mare măsură limitată la Orientul Mijlociu, într-una dintre cele mai mari provocări globale de securitate de după Războiului Rece. Din Siria și Irak, unde a proclamat un califat, organizația fundamentalistă sunnită a lansat sau inspirat atacuri teroriste majore împotriva unor ținte îndepărtate din Europa și SUA, relatează MEDIAFAX.
În chiar prima lună a anului, 12 turiști germani și un cetățean din Peru și-au pierdut viața în urma unui atentat sinucigaș comis pe data de 12 ianuarie la Istanbul. Atentatul nu a fost revendicat, însă autoritățile turce suspectează că a fost pus la cale de Stat Islamic.
Un nou atac terorist a avut loc la Istanbul pe data de de 19 martie, soldat cu decesul a trei turiști israelieni și a unui iranian și rănirea altor 32 de persoane. Atentatul a vizat o piață frecventată de turiști și a fost atribuit miltanților SI.
În dimineața zilei de 22 martie, capitala Belgiei, Bruxelles, a fost scena a trei atacuri sinucigașe coordonate, dintre care două la aeroportul orașului, iar unul la stația de metrou Maelbeek, în apropiere de sediul UE. Atenatatul s-a soldat cu 32 de morți și 340 de răniți și a fost cel mai sângeros atac terorist din istoria Belgiei.
În martie, Stat Islamic amenința că va ataca toate statele "cruciate" care participă la coaliția antiteroristă implicată în operațiuni în Siria și Irak. "Le promitem țărilor cruciate care s-au aliat împotriva Statului Islamic zile și mai sumbre, ca reacție la agresiunea contra noastră", transmitea organizația teroristă în mesajul de revendicare a atentatelor de la Bruxelles.
Un cetățean german în vârstă de 27 de ani, originar din Hessen, a atacat cu un cuțit patru persoane, pe data de 10 mai, în Gara din Grafing, situată la periferia estică a orașului Munchen. O persoană a murit, iar trei au fost rănite în incident. Autoritățile au declarat că autorul atacului este dependent de droguri și alcool și suferă de probleme psihice. Ancheta nu a relevat existența unor legături între acesta și vreo organizație teroristă.
Pe data de 12 iunie, un simpatizant al Stat Islamic a deschis focul în interiorul unui club de noapte gay din orașul american Orlando, Florida, ucigând 49 de persoane, înainte de a fi împușcat mortal de poliție. Stat Islamic a revendicat atentatul de la Orlando, acesta fiind cel mai sângeros atac terorist petrecut în SUA după 11 septembrie 2001.
Pe 13 iunie, un alt simpatizant al SI l-a înjunghiat mortal pe un oficial al poliției franceze, după care s-a baricadat în locuința acestuia din Magnanville, în apropiere de Paris, unde a ucis-o și pe soția polițistului, fiind ulterior împușcat mortal de forțele antiteroriste. În casă se afla și un copil de trei ani care a scăpat nevătămat.
La finalul lunii iunie, un triplu atac sinucigaș a vizat Aeroportul Ataturk din Istanbul, în urma căruia au decedat 48 de persoane, iar peste 230 au fost rănite. Atentatul, comis pe data de 28 iunie, nu a fost revendicat, însă autoritățile turce suspectează că atacatorii acționau în numele SI.
Însă apogeul valului de atacuri teroriste care a lovit Europa în cursul anului 2016 a fost consemnat în luna iulie, când aproape o sută de persoane au murit în urma unui șir de atentate în Franța și Germania.
Pe 14 iulie, chiar de Ziua Națională a Franței, Mohamed Lahouaiej Bouhlel, un tunisian radicalizat a lovit intenționat cu un camion sute de persoane care asistau la un spectacol de artificii. Bărbatul a tras focuri de armă asupra mulțimii în timp ce conducea camionul, fiind în cele din urmă împușcat mortal de poliție. Atacul s-a soldat cu decesul a 86 de persoane, inclusiv copii, și peste 400 de răniți.
Rețeaua SI a transmis un mesaj prin care salută masacrul de la Nisa, precizând că a fost comis de "un soldat" al organizației teroriste, cel mai probabil un simpatizant al acesteia.
Pe 18 iulie, un azilant în vârstă de 17 ani a atacat pasagerii cu un topor și cu un cuțit, într-un tren regional care circula între localitățile Treuchtlingen și Würzburg, în centrul Germaniei. În urma atacului au fost răniți cinci oameni, iar atacatorul a fost împușcat mortal de poliție. Stat Islamic a revendicat atacul, iar ancheta a relevat că azilantul comunicase înaintea atacului cu un terorist din Arabia Saudită.
Un tânăr german de origine iraniană, aparent inspirat de masacrul comis la Oslo, în 2011, de un militant de extremă-dreapta, a deschis focul la un restaurant și apoi într-un centru comercial din Munchen, pe data de 22 iulie. Adolescentul în vârstă de 18 ani s-a sinucis după ce a împușcat mortal nouă persoane și a rănit alte 21.
Autorul atacului comis la Munchen nu pare să fi avut legături cu organizații teroriste islamiste, ci probabil avea probleme psihice.
Cu exact cinci ani în urmă, un extremist de dreapta, Anders Behring Breivik, a omorât 77 de persoane, la Oslo, pentru că se opunea imigrației și multiculturalismului. În acest context, anchetatorii germani cred că există legături "evidente" între cele două atacuri.
Un sirian s-a aruncat în aer în seara zilei de 24 iulie, în fața unui restaurant din orașul german Ansbach, după ce anterior încercase fără succes să intre la un concert în aer liber. Bărbatul a murit, iar alte 15 persoane au fost rănite în acest atac terorist, ce a fost revendicat de SI.
Două zile mai târziu, pe 26 iulie, doi teroriști au descins într-o biserică din orășelul Saint-Etienne-du-Rouvray, în regiunea franceză Normandia, unde au ucis un preot, iar alți trei ostatici au fost răniți, unul fiind în stare gravă. Cei doi teroriști au fost împușcați mortal de forțele speciale. Atacul a fost revendicat de rețeaua teroristă SI.
În semn de solidaritate, sute de membri ai comunității musulmane din Franța au participat la slujbele de duminică în bisericile de pe tot cuprinsul țării, la cinci zile după ce doi tineri de religie musulmană au comis atentatul de la biserică din Normandia.
În primele șapte luni ale anului 2016, în vestul Europei, s-a înregistrat al doilea cel mai ridicat număr de decese în urma unor atacuri teroriste după 1980, însă bilanțul din Europa nu reprezintă decât o mică parte din totalul mondial al victimelor terorismului, potrivit unui studiu realizat de BBC în colaborare cu un grup de cercetatori de la Universitatea din Maryland
Studiul relevă faptul că numai 6% din decesele cauzate de terorism la nivel mondial în luna iulie 2016 au fost în Europa de Vest, cele mai mai multe atacuri fiind în țări precum Irak, Siria, Afganistan și Nigeria.
Pe 28 noiembrie, un student de origine somaleză a lovit intenționat cu camioneta și a atacat cu un cuțit un grup de persoane în campusul Universității de Stat din Ohio, rănind 11 persoane, înainte de a fi împușcat mortal de poliție. Ancheta nu a descoperit vreo legătură directă a autorului atacului cu vreo organizație teroristă, însă acesta era simpatizant al SI, care de altfel a revendicat atentatul.
La începutul lunii decembrie, Agenția europeană a poliției, Europol, a avertizat că rețeaua teroristă Stat Islamic intenționează să comită noi atentate de amploare în Uniunea Europeană, fiind vizate țările care participă la coaliția antiteroristă coordonată de Statele Unite.
Tot în ultima lună a anului, poliția germană a dezvăluit faptul că un băiat germano-irakian de 12 ani a încercat fără succes să detoneze un dispozitiv exploziv amplasat în zona unui târg de Crăciun din orașul Ludwigshafen în vestul Germaniei și ulterior a pus o bombă în apropierea primăriei orașului. Nimeni nu a fost rănit în urma celor două incidente. Potrivit surselor judiciare și de securitate, băiatul ar fi fost "puternic radicalizat" și ar fi fost instruit de un membru al Stat Islamic.
Ultimul incident terorist major în Europa a avut loc pe data de 19 decembrie, când cel puțin 12 persoane au murit, iar alte 48 au fost rănite în atacul cu camion comis la un târg de Crăciun din Berlin. Rețeaua teroristă SI, a revendicat atacul terorist, în mesajul transmis de aceasta se afirmă că "este un act de răzbunare pentru atacurile din Siria".
Presupusul autor al atentatului de la Berlin a fost împușcat mortal de poliție, patru zile mai târziu, la Milano.
Totuși, în pofida temerilor stârnite de valul de atentate care a însângerat Europa în cursul acestui an, cercetătorii care studiază fenomenul terorismului avertizează împotriva supraestimării pericolului.
Cercetătorii au subliniat faptul că, în trecut, mai ales în perioada anilor '70, vestul Europei a fost scena unor atacuri teroriste chiar mai sângeroase, comise de separatiștii basci, militanții Armatei Republicane Irlandeze (IRA) sau de diverse grupări de extremă stânga sau dreapta.
"Așadar, cred că este o greșeală să uităm despre asta și să presupunem că suntem într-o spirală a declinului fără sfârșit, când cu siguranță nu este cazul de așa ceva", a avertizat Dr. Erin Miller, managerul bazei de date globale asupra terorismului (Global Terrorism Database) de la Universitatea Maryland.
Profesorul Steven Pinker de la Universitatea Harvard, autorul cărții Îngerii mai buni ai firii noastre: Cum a scăzut violența (The Better Angels of Our Nature: Why Violence Has Declined), în care studiază evoluția violenței de-a lungul istoriei, spune că oamenii sunt în mod disproporționat înfricoșați de terorism.
"Cu toată teama pe care terorismul o generează, este aproape sigur că vom muri din alte cauze", explică Pinker .
"Dar scopul este acela de genera multă de notorietate. Nu putem ignora carnagiile, iar teroriștii știu asta."
"Așadar, avem o mulțime de publicitate generată de aceste atacuri oribile, dar care ucid doar o fracțiune din numărul de persoane care mor în urma căzăturilor, înecate, sau în altercațiile din baruri", concluzionează Pinker.