Retrospectiva anului 2021: R. Moldova sub zodia COVID-19

  • 29 Decembrie 2021 14:39
Retrospectiva anului 2021: R. Moldova sub zodia COVID-19

Anul 2021, la fel ca 2020, a fost marcat de pandemia de Covid-19. Pentru Republica Moldova a fost un an în care sistemul medical a trebuit să facă față cu greu valurilor de infectări. Numărul total al cazurilor a ajuns la aproape 400.000 către sfârșitul anului, iar al deceselor asociate Covid-19 s-a ridicat până la aproape 9.700. De la începutul pandemiei, noul coronavirus a curmat viețile unui număr de oameni echivalent cu populația orașului Dondușeni din nordul Republicii Moldova. 

România, prima țară care a donat vaccinuri Republicii Moldova

2021 a fost anul în care în Republica Moldova a fost ajutată de partenerii de dezvoltare să reziste în fața pandemiei. Țara care i-a oferit primele doze de vaccinuri a fost România. La 27 februarie pe Aeroportul din Chișinău ateriza o aeronavă SMURD cu câteva mii de doze de Asta Zeneca, întâmpinată de oficialii moldoveni.

Președintele Maia Sandu: „Eu sunt foarte bucuroasă că astăzi am primit primele 21600 de doze dea vaccin (...) Suntem foarte și foarte recunoscători autorităților de la București pentru acest vaccin.”

Ambasadorul României, Daniel Ioniță, spunea atunci că era firesc faptul ca România să fie prima țară care să-i întindă o mână de ajutor Republicii Moldova: „Mă bucur că primele doze de vaccin anti-Covid în Republicii Moldova vin din România. Nu putea fi altfel având în vedere relațiile speciale dintre România și Republicii Moldova.”

Începutul campaniei de imunizare împotriva Covid-19

La 2 martie, la un de la izbucnirea pandemiei, în Republica Moldova a început oficial campania de vaccinare. Primul cetățean moldovean imunizat împotriva Covid-19 a fost medicul Alexandru Botezatu de la Spitalul Clinic Republican din Chișinău.

Sunt cele mai frumoase emoții. Țin acest certificat de vaccinare exact cum am absolvit universitatea de medicină cu același emoții, cu aceeași mândrie. (...) Astăzi a demarat această campanie de vaccinare și mă bucură faptul că colegii mei sunt dornici să se vaccineze”, afirma Alexandru Botezatu.

Primele centre de imunizare au fost luate cu asalt de către moldoveni. Oamenii stăteau în rând ore în șir pentru a-și administra o doză de vaccin. Alții, care dețin și cetățenia română, au preferat să se vaccineze în România. A urmat apoi un sprijin fără precedent oferit Chișinăului de către mai multe țări occidentale.

Prima țară europeană care a primit vaccinuri prin platforma COVAX

Republica Moldova a devenit prima țară de pe continentul european căreia, prin intermediul platformei globale COVAX, i-a fost oferit gratuit primul lot de vaccinuri. Acesta era întâmpinat în data de 4 martie la Chișinău de către oficiali moldoveni și diplomați străini, printre care ambasadorul Uniunii europene, Peter Michalko, și cel american, Dereck J. Hogan. 

Peter Michalko: „(Vaccinurile) sunt o expresie de solidaritate și vor fi utilizate pentru a proteja medici și persona medical din prima linie.”

Dereck J. Hogan: „Moldova s-a pomenit într-un moment critic al acestei pandemii. Numărul de infectări se ridică la noi recorduri. Numărul deceselor în fiecare zi a urcat la un nivel alarmant.”

Peste 130 de medici și cadre medicale au decedat în Republica Moldova de la începutul pandemiei. 

Tot în primăvara acestui an, Guvernul de la Chișinău a alocat primii aproximativ 30 de milioane de euro pentru achiziționarea vaccinurilor.

Au continuat să sosească loturi de vaccinuri, utilaje medicale și echipamente de protecție pentru cadrele medicale de sute de milioane de euro, oferite dezinteresat de țări occidentale.

Pandemia, ca sursă de inspirație

Pandemia a devenit și subiect de film și cărți. Regizorul Valeriu Jereghi a turnat filmul „Pandemia”, iar cunoscuta expertă internațională în sănătate publică, Ala Tocarciuc, și-a lansat volumul „Prima carantină mondială”. 

Ala Tocarciuc: „Încerc să arăt un model de gândire cam cum ar trebui să fie un model de gândire în situații de criză. Ea (cartea) așa se numește „Prima carantină mondială”. De fapt, în 2020, noi toți am trăit prima în istoria omenirii o carantină globală.”

România și Republica Moldova s-au ajutat reciproc

În luna noiembrie, președinta Maia Sandu mulțumea României, la București, pentru susținerea multilaterală oferită Republicii Moldova în timpul pandemiei. 

Astăzi cu peste 500 de mii de doze oferite gratis, România este cel mai mare donator de vaccinuri pentru noi, iar la ele se adaugă milioane de unități de echipamente de protecție”, declara Maia Sandu.

Iar ambasadorul român la Chișinău, Daniel Ioniță, mulțumea Rep. Moldova pentru faptul că a detașat în România circa 30 de medici și paramedici în județul Iași. 

Empatia și solidaritatea care întotdeauna au caracterizat relațiile noastre, dintre cei din România și cei din Republica Moldova. Pentru că așa cum am văzut foarte bine, România a trimis ajutoare medicale consistente. (...) La rândul ei, Republica Moldova, printr-un imens gest de solidaritate umană a decis să trimită, pe durata unei luni, două echipe medicale consistente în România. 

Vaccinuri suficiente, rată de vaccinare scăzută

În anul 2021, Republica Moldova a trecut prin câteva valuri ale pandemiei – în martie-aprilie și în octombrie-noiembrie. Atunci a fost depășit pragul de două mii de cazuri noi în 24 de ore, iar cifra zilnică a deceselor oscila între 50 și 70.

Autoritățile au declarat de câteva ori stare de urgență în domeniul sanitar.

La mijlocul lunii noiembrie, autoritățile moldovene au adoptat decizia cu privire vaccinarea copiilor cu vârsta de 12 ani și peste. La sfârșitul aceleași luni a fost permisă aplicarea dozei booster.

În anul 2021, în Republica Moldova au fost aduse peste 2 milioane de doze de vaccinuri anti-Covid, iar aproape circa 30% dintre cetățeni s-au imunizat cu schema completă. La lansarea campaniei de imunizare, autoritățile au anunțat că își propun să vaccineze 70% din populație. Până acum însă, doar 28% din populație s-a vaccinat cu ambele doze, potrivit datelor oficiale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
-2,26
Cer senin
Umiditate:88 %
Vint:2,57 m/s
Mon
1
Tue
1
Wed
1
Thu
3
Fri
3
Arhivă Radio Chișinău