Retrospectiva anului 2021: R. Moldova înregistrează o revenire economică solidă și creșteri în mai multe domenii
-
30 Decembrie 2021 18:40
În anul 2021 Republica Moldova înregistrează o revenire economică solidă și creșteri în mai multe domenii precum comerțul extern, agricultura, exportul de servicii IT. Creșterea semnificativă a prețurilor, în special la resursele energetice și la produsele alimentare afectează, însă, în mod direct cetățenii, iar inflația va fi mare și cel puțin în prima jumătate a anului viitor, avertizează experții.
Factorul care a afectat cel mai mult economia Republicii Moldova în anul 2021 a fost creșterea prețurilor la practic toate produsele și serviciile, potrivit economistului Veaceslav Ioniță. El estimează că inflația anuală în 2021 va fi de aproape 15%, cea mai mare din ultimii 18 ani. Creșterea prețurilor, în special la resursele energetice și produsele alimentare, a afectat practic toate economiile lumii, în Statele Unite, spre exemplu, este înregistrată cea mai mare inflație din ultimii 40 de ani.
Pe de altă parte, în 2021, Republica Moldova va înregistra un volum record al comerțului extern, care va depăși 10 miliarde de dolari. Au crescut semnificativ atât exporturile, cât și importurile. Partea proastă este că și deficitul bugetar va depăși, pentru prima dată, patru miliarde de dolari.
Și agricultura va înregistra o creștere de aproximativ 30%, după recesiunea provocată de secetă anul trecut.
Un alt domeniu care devine din ce în ce mai relevant este sectorul IT.
În 2021 Republica Moldova va înregistra exporturi de peste 325 de milioane de dolari, de peste două pori mai mult decât exportul de vinuri, și de aproximativ cinci ori mai mari decât acum cinci ani.
Una peste alta, 2021 a fost un an economic greu, la fel ca precedentul, iar perspectivele pe termen scurt sunt destul de sumbre, potrivit lui Veaceslav Ioniță.
După cea mai severă recesiune din 2020, de 7%, pentru anul curent este prognozată o creștere economică de circa 8-9%, fapt ce va compensa pierderile. Totuși, tendința respectivă încă nu relevă o schimbare calitativă a paradigmei de creștere economică, potrivit unei analize realizate de economistul de la Expert-Grup, Adrian Lupușor.
Autorul constată majorarea veniturilor bugetare și încheierea unui nou contract de livrare a gazelor în condiții relativ avantajoase, dar menționează că autoritățile au întârziat negocierile. Totodată, la evoluții negative, remarcă o creștere a presiunii inflaționiste și a deficitului bugetar, amânarea unor reforme necesare precum cea teritorial-administrativă, înrăutățirea procesului decizional și eficiența redusă a unor instituții publice.
Pentru anii viitori, este așteptată încetinirea creșterii economice. Economia are nevoie de reforme sistemice și progrese palpabile în privința atragerii investițiilor în infrastructură, de activități cu valoare adăugată înaltă și cu potențial de export, consideră Adrian Lupușor.
Printre provocările majore cu care se va confrunta Republica Moldova în 2022, experții menționează sărăcirea populației din cauza creșterii prețurilor, încetinirea creșterii economice, riscul izbucnirii unei noi crize în domeniul gazelor, dar și un nou val pandemic provocat de COVID.
Potrivit prognozelor Guvernului pentru anul viitor, economia Republicii Moldova va crește cu 4,5%. Bugetul pentru anul viitor prevede o inflație medie anuală de aproape șapte la sută, o majorare a exporturilor de peste 10%, a importurilor – de 5% și o creștere a salariului mediu pe economie cu 10 la sută față de anul curent.