Retrospectiva anului 2021 | Nicolae Negru: În 2021 au fost reînnoite relațiile bune dintre București și Chișinău

  • 31 Decembrie 2021 12:16
Retrospectiva anului 2021 | Nicolae Negru: În 2021 au fost reînnoite relațiile bune dintre București și Chișinău

Anul 2021 a fost unul rodnic pentru relațiile dintre Chișinău și București, relansate în special în a doua jumătate de an, după o perioadă de stagnare. Și în acest an, România a sprijinit cetățenii moldoveni, în special în lupta cu pandemia de COVID-19, în criza energetică, dar a continuat și celelalte proiecte menite să contribuie la dezvoltarea Republicii Moldova, transmite Radio Chișinău.

Rep. Moldova a simțit și în acest an umărul României. Încă de la începutul anului, România și-a manifestat sprijinul, donând primele mii de doze de vaccin anti-Clovid-19, fapt ce a făcut posibil începutul imunizării în Rep. Moldova. Donațiile au continuat pe parcursul anului, astfel că de la București, am primit jumătate de milion de doze de ser anti-Covid-19.

Mai târziu, și medicii moldoveni au mers la Iași, pentru a-i ajuta pe colegii lor din România să lupte în spitale cu pandemia de COVID-19, un gest similar fiind făcut de medicii români în 2020 în Republica Moldova.

În 2021, România și Republica Moldova au împlinit 30 de ani de relații diplomatice. În special, cea de-a doua parte a anului a fost una prielnică pentru relansarea relațiilor bilaterale, după o stagnare intervenită în timpul guvernărillor precedente. Președinții Maia Sandu și Klaus Iohannis s-au întâlnit de patru ori în acest an, miniștri de externe au efectuat vizite bilaterale, iar premierul Natalia Gavriliță a fost la București pentru a discuta proiectele de infrastructură comune.

Este un moment politic unic pentru relațiile dintre cele două țării, când la Chișinău există o guvernare pro-europeană, lucru subliniat de președinta Maia Sandu în timpul primei sale vizite oficiale în România în calitate de șef de stat.

Datorită României, Republica Moldova a primit primele donații de vaccin, care ne-au permis să inițiem procesul de vaccinare și să salvăm mii de vieți. România e cel mai mare donator de vaccin pentru noi, a donat și milioane de echipamente de protecție. Medicii din România au venit să lucreze cot la cot cu colegii noi din RM. Tot datorită României, agricultorii noștri au primit motorină, iar în această toamnă în plină criză energetică, guvernul României ne-a venit în ajutor, oferindu-ne păcură”.

Republica Moldova se bucură de un sprijin covârșitor, durabil și transpartinic la București, a declarat președintele Klaus Iohannis.

Cooperare pe linie guvernamentală și parlamentară a cunoscut un reviriment, iar membrii executivului au avut deja numeroase întâlniri, cooperarea continuă în ritm intens. Fructificăm oportunitățile de cooperare la nivel bilateral. Am dovedit că putem conlucra suficient, acordându-ne sprijin reciproc în situații dificile”.

Analistul politic Nicolae Negru crede că acum lucrurile ar trebui să meargă bine între cele două maluri de Prut.

„Semne bune anul are. Au fost reînnoite, într-un fel, relațiile bune dintre București și Chișinău, care cumva stagnaseră în această perioadă 2019, 2020, chiar și o parte din 2021. Unele lucruri au trebuit să fie reluate, precum ar fi acea foaie de parcurs privind cooperarea dintre Republica Moldova și România. Au avut loc vizite reciproce: a mers la București și Maia Sandu și Nicu Popescu. A fost în vizită și prim-ministrul Natalia Gavriliță, care a vorbit despre principalele proiecte care trebuie realizate, finanțarea lor, proiecte care trebuie să asigure independența energetică a Republicii Moldova față de Rusia. Politic vorbind, au fost puse bazele unei relații sănătoase, complexe, rămâne să vedem cum se acționa pe aceste direcții (…). În general, lucrurile ar trebui să meargă bine: avem un guvern la Chișinău, care presupunem care nu va mai face un joc dublu, nu va acționa duplicitar ca guvernele de până acum”.

România a ajutat Rep. Moldova și în timpul crizei energetice, livrând prin gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău primele volume de gaze, aproximativ 1,5 milioane de metri cubi, pentru echilibrarea sistemului afectat de reducerile de gaze din partea Gazprom-ului rusesc.

Din acordul anterior de finanțare al României pentru Republica Moldova, care conținea și programul foarte ambițios de construcție, modernizare de grădinițe, mai sunt în continuare aproximativ 68 de milioane de euro. Ministrul de Externe de la București, Bogdan Aurescu a declarat că România va crește acest plafon din nou la 100 de milioane de euro, bani care pot fi utilizați pentru noi proiecte.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
19,4
Nori împrăștiați
Umiditate:72 %
Vint:5,66 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău