RETROSPECTIVA 2016 | 11 februarie: Cea de-a III-a ediție a Cărții Roșii cuprinde peste 400 de specii noi
-
01 Ianuarie 2017 10:49
Peste 400 de specii de plante și animale au fost incluse în cea de-a treia ediție a Cărții Roșii, lansată astăzi de către Academia de Științe a Moldovei, în limbile română și engleză.
În noul volum au apărut 75 de specii de plante, anterior neconsiderate rare, dar care acum sunt în pericol de dispariție.
Ediția a treia a Cărții Roșii a fost elaborată de o echipă formată din peste 60 de cercetători, și cuprinde câteva capitole noi, în care au fost incluse specii rare de alge și ciuperci. Situația în Republica Moldova, se degradează continuu în ceea ce privește natura, așa încât Cartea Roșie a ajuns să cântărească 5 kilograme, a menționat reprezentantul Inspectoratului Ecologic de Stat, Dumitru Osipov.
”Dureros ne-am comportat noi cu natura. Cu cât trece timpul, această carte se face tot mai groasă și mai groasă. Poate totuși, după ce vom avea politică comună la Ministerul Mediul și Agenția Moldsilva, și vom reuși să ne îngrijim de biodiversitate, atât floră cât și faună, și nu vom fi atât de triști când vom citi ”Descrierea Moldovei” de Dimitrie Cantemir, când realizăm cât de puțin a rămas din acea descriere”, a mărturisit Dumitru Osipov.
Ediția a treia este un avertisment dat tuturor despre degradarea în care a ajuns natura în Republica Moldova este de părere și Alexandru Teleuță, cercetător și director al Grădinii Botanice.
”Pas cu pas am făcut tot posibilul să distrugem aceste populații de plante și animale. Și astăzi batem clopotele. Astăzi batem clopotele să atragem atenția opiniei publice de a lua măsuri cât mai urgente și să stopăm acest declin și să restabilim aceste plante și animale distruse”, a constatat Alexandru Teleuță.
Cartea Roșie este un document științific de bază, pus la dispoziția cercetătorilor, a factorilor decizionali de mediu, precum și a opiniei publice în vederea studierii și mai ales a protejării biodiversității din Republica Moldova.
Prima ediție a Cărții Roșii din Republica Moldova a fost publicată în anul 1976 și a inclus 50 de specii de plante și animale rare. A doua ediție a apărut în anul 2001 și a cuprins 126 de specii de plante și 116 rase de animale pe cale de dispariție.
În fiecare an, la 8 mai, este marcată Ziua Mondială a Cărții Roșii.