Retrageri false: Rusia folosește tactici înșelătoare în Ucraina. Dar în marile bătălii de la Kiev, Harkov sau Herson, rușii nu au mai revenit niciodată pe pozițiile pierdute

  • 06 Iulie 2023 09:28
Retrageri false: Rusia folosește tactici înșelătoare în Ucraina. Dar în marile bătălii de la Kiev, Harkov sau Herson, rușii nu au mai revenit niciodată pe pozițiile pierdute

Publicația greacă DefenceNet a semnalat faptul că, pe direcția Zaporojie, trupele ruse folosesc cu succes tactica “apărării manevrabile”. Adică, militarii ruși nu se agață cu îndârjire de menținerea fortificațiilor, așa cum au procedat Forțele Armate ale Ucrainei la Bahmut. Dimpotrivă, în cazul unei presiuni puternice din partea inamicului, subunitățile rusești se retrag în poziții pregătite dinainte. De semnalat însă că în marile bătălii de la Kiev, Harkov sau Herson, rușii nu au mai revenit niciodată pe pozițiile pierdute, scrie defenseroamnaia.ro.

Astfel, scrie presa elenă, potrivit noii tactici ruse, inamicul, care înaintează în noile poziții, cade într-un alt sac de foc, fiind presat de mijloacele de distrugere la distanță. Liniile sale de aprovizionare sunt întrerupte, după care urmează un contraatac al rușilor, care ar trebui să recapete controlul asupra punctului de sprijin pierdut anterior.

Jurnaliștii greci, preluați de presa pro-Kremlin, au remarcat faptul că, în regiunea Orekhovo-Rabotino, trupele ruse nu numai că au rezistat noilor valuri ofensive ale Forțelor Armate ale Ucrainei, dar au și recucerit teritoriile pierdute ca urmare a unor atacuri anterioare. Drept urmare, zeci de vehicule blindate avariate și foarte mulți soldați ucraineni morți au rămas pe câmpul de luptă.

Potrivit autorilor articolului, de îndată ce Forțele Armate ale Ucrainei au înaintat aproximativ 300 de metri spre Rabotino, aviația militară rusă a întreprins acțiuni care au intrerupt linia de aprovizionare ucraineană și au lăsat efectiv trupele fără muniție împotriva unor forțe superioare.

“Rușii au confirmat încă o dată că urmează anumite tactici înșelătoare, lăsând în mod deliberat spațiu pentru ca inamicul să pătrundă câteva sute de metri și ademenindu-l efectiv într-o încercuire din trei direcții”, au concluzionat autorii articolului din DefenceNet.

În marile bătălii de la Kiev, Harkov sau Herson, rușii nu au mai revenit niciodată pe pozițiile pierdute

Comentariul autorului: Într-o declarație recentă pentru cotidianul Izvestia, expertul militar rus Dmitri Boltenkov a precizat faptul că, în arta și tactica operațională, există conceptul de “apărare manevrabilă”. Adică, pe linii avantajoase se organizează o apărare pe care inamicul este nevoit să o asalteze. După ce acesta a fost lovit de tirurile soldaților, apărarea se retrage pe linia următoare. Din punct de vedere mediatic, acest mod de acțiune pare o înfrângere. Însă, din punct de vedere militar, misiunile au fost îndeplinite.

Trupele ruse, care au invadat Ucraina pe 24 februarie 2022, au efectuat mai multe retrageri strategice. Este cazul acțiunilor cunoscute de la Kiev, Harkov sau Herson.

În niciunul dintre cazuri, militarii ruși nu au mai reușit să revină în pozițiile anterioare, care au fost ocupate de armata ucraineană. Așa că tacticile rusești nu au funcționat întotdeauna. Din această cauză, după aproximativ 16 luni de război, succesele obținute de trupele ruse în Ucraina sunt destul de limitate. În același timp, pierderile înregistrate sunt colosale, atât în ceea ce privește efectivele, cât și tehnica de luptă. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
14,4
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:4,12 m/s
Tue
19
Wed
13
Thu
13
Fri
13
Sat
13
Arhivă Radio Chișinău