MAE rus: Retragerea SUA din tratatul de interzicere a rachetelor nucleare intermediare a creat un vid de securitate

  • 08 Decembrie 2022 14:21
MAE rus: Retragerea SUA din tratatul de interzicere a rachetelor nucleare intermediare a creat un vid de securitate

Rusia a afirmat joi, 8 decembrie, că retragerea Statelor Unite ale Americii din tratatul de interzicere a rachetelor nucleare intermediare a fost un gest distructiv, care a creat un vid de securitate și riscuri de securitate suplimentare, relatează Agerpres.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus al Afacerilor Externe, Maria Zaharova, a calificat drept "distructivă" decizia SUA din august 2019 de a se retrage din Tratatul cu privire la Forțele nucleare intermediare (INF).

"Tratatul INF avea o durată nedefinită și putea să asigure o reținere predictibilă în sfera rachetelor pentru mulți ani", a spus Zaharova.

Purtătoarea de cuvânt a MAE rus a făcut aceste remarci cu prilejul împlinirii a 35 de ani de la semnarea tratatului respectiv, de către președintele SUA, Ronald Reagan, și secretarul general al URSS, Mihail Gorbaciov.

În august 2019, președintele american de atunci, Donald Trump, și-a retras oficial țara din INF, tratat în virtutea căruia au fost interzise rachetele lansate de la sol ce transportau focos nuclear pe o distanță cuprinsă între 500 și 5.500 de kilometri.

SUA, susținute de aliații săi din NATO, au acuzat Moscova de încălcarea tratatului prin dezvoltarea sistemului său 9M729, cunoscut în cadrul NATO drept SSC-8. Washingtonul stabilise drept termen-limită data de 2 august pentru ca Rusia să se conformeze, în caz contrar considerându-se că tratatul a expirat, relatează Agerpres.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:5,66 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău