Retragerea din CSI, mărul discordiei între opoziție și guvernare

  • 16 Mai 2023 07:59
Retragerea din CSI,  mărul discordiei între opoziție și guvernare

O absurditate politică ce poate lăsa Republica Moldova fără o piață importantă de export pentru produsele agricole. Este reacția reprezentanților opoziției parlamentare la decizia autorităților de a iniția procedura de retragere a Republicii Moldova din Comunitatea Statelor Independente (CSI). De cealaltă parte, reprezentanții puterii spun că apartenența Republicii Moldova la CSI a adus țării prejudicii considerabile cum ar fi embargourile impuse nejustificat produselor moldovenești șantajul energetic din partea Rusiei, notează IPN.

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a anunțat că autoritățile inițiază procedura de retragere a Republicii Moldova din Acordul privind Adunarea Interparlamentară a Comunității Statelor Independente (AP CSI). Decizia este dur criticată de deputații socialiști potrivit cărora, încercând să se distanțeze de Rusia, autoritățile distrug relațiile economice și comerciale cu celelalte state membre CSI.

„Este o absurditate politică. În anul 2022 exporturile Republicii Moldova spre toate statele CSI au constituit aproximativ un miliard de dolari. În Kazahstan exportul anul trecut a crescut de 2 ori, în Armenia – de 3 ori. E clar că în ultima perioadă, din cauza situației regionale, este mai dificil din punct de vedere logistic de a exporta mărfurile noastre în Federația Rusă. Anii trecuți doar remitențele cetățenilor noștri care muncesc în aceste state erau de 1,5 miliarde de dolari. Producția agricolă, tradițional, o exportăm spre state CSI. E bine să acaparăm și piața Uniunii Europene, dar noi deocamdată nu suntem competitivi pe această piață”, a deputatul Fracțiunii Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Grigore Novac, în cadrul emisiunii „La 360 de grade” de la Radio Moldova.

De cealaltă parte, deputatul PAS, Vasile Grădinaru, spune că decizia de a părăsi CSI este una corectă, luată în conformitate cu dorința cetățenilor de a se dezice de lumea rusă. Potrivit parlamentarului, cetățenii și-au manifestat acest deziderat la alegerile prezidențiale din 2020 și la scrutinul parlamentar anticipat din 2021.

„Acest pas trebuia să se întâmple mult mai devreme. Eu în calitate de cetățean și de deputat aștept răspuns la întrebarea „ce facem noi în CSI?”. Aflându-ne într-o comunitate, în mod normal, ea ar trebui să ne ajute să ne soluționăm problemele. De fapt, ea nu ne ajută cu nimic. Din contra, e vorba de embargouri. În loc să facilităm exporturile, avem mai multe probleme. În loc să consolidăm independența energetică a Republicii Moldova, avem parte de șantaj energetic. La fel, această comunitate nu ne-a ajutat să soluționăm nici problema transnistreană de zeci de ani, deși există acorduri semnate. Mai rău, Ucraina care este și ea semnatara acestui acord, asta nu a ferit-o de atacul furibund al Rusiei. La întrebarea ce facem noi în CSI, răspuns au dat alegătorii la alegerile din anii 2020 și 2021. Oamenii au spus că noi nu avem ce căuta printre valorile promovate de Imperiul Rus”, a spus deputatul PAS, Vasile Grădinaru.

Potrivit procedurii, în timpul ședinței Biroului permanent, președintele Parlamentului urmează să înainteze propunerea de a face un demers către prim-ministru cu solicitarea de a pregăti inițiativa legislativă privind denunțarea Convenției cu privire la Adunarea Interparlamentară a statelor membre ale Comunității Statelor Independente.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal
Meteo Chișinău
16,63
Cer senin
Umiditate:36 %
Vint:4,63 m/s
Mon
16
Tue
19
Wed
13
Thu
13
Fri
13
Arhivă Radio Chișinău