Retragerea americană din Afganistan, realizată în proporție de peste 50% (Pentagon)

  • 08 Iunie 2021 18:41
Retragerea americană din Afganistan, realizată în proporție de peste 50% (Pentagon)

Retragerea forțelor americane din Afganistan, care ar trebui să se încheie până la 11 septembrie, a fost realizată în proporție de peste 50%, potrivit unei estimări săptămânale a Pentagonului, dată publicității marți, conform AFP.

De când președintele Joe Biden a ordonat în aprilie plecarea trupelor, americanii au retras din Afganistan echivalentul a 500 de avioane de transport C-17 încărcate cu material, potrivit Comandamentului central al armatei americane (Centcom).

Peste 13.000 de piese de echipament au fost predate unei agenții a Pentagonului pentru ca acestea să fie distruse. 'Aceste piese de echipament nu sunt defensive și nu sunt considerate echipamente majore', subliniază Centcom.

Comandamentul central indică, de asemenea, că a cedat controlul a șase instalații Ministerului afgan al Apărării, același număr ca săptămâna trecută. 'Planificăm transferuri de baze și echipamente militare suplimentare în sprijinul forțelor afgane', precizează comunicatul.

Armata americană urmează să predea afganilor și principala sa bază militară din această țară, cea de la Bagram, situată la aproximativ 50 km nord-est de Kabul.

Forțele americane, rezervate în privința publicării unor informații referitoare la dinamica retragerii și data finalizării acesteia pentru a 'menține securitatea operațiunilor', a precizat că nu va mai face publice estimări ale retragerii sale în procente.

Ministerul american al Apărării urmează să retragă ultimii 2.500 de militari și 16.000 de subcontractanți civili până în 11 septembrie a.c., ziua comemorării atentatelor din 2001, care au provocat acțiunea militară a armatei americane în Afganistan.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău