Reținerea lui Filat l-a salvat pe Gurin (Adevărul)

  • 16 Octombrie 2015 10:11
Reținerea lui Filat l-a salvat pe Gurin (Adevărul)

Revista presei din 16 octombrie 2015

Adevărul titrează că reținerea lui Filat l-a salvat pe Corneliu Gurin de la demisie. Potrivit comentatorului Victor Ciobanu, ridicarea imunității parlamentare și reținerea lui Vlad Filat reprezintă un spectacol bine regizat și nu un act de justiție după cum se pretinde. Analistul susține că doar atunci când va fi reținut cineva de rang înalt din Partidul Democrat va fi vorba de justiție.  

Arestarea lui Vlad Filat ar putea fi succedată de un șir de alte arestări ale unor funcționari de rang înalt, scrie Evenimentul Zilei. Unii comentatori apreciază reținerea lui Filat drept un eveniment foarte important, pentru Republica Moldova, unde niciun ministru nu a fost condamnat real, iar jurnalistul Nicolae Negru a sugerat că PLDM ar trebui să se detașeze de Filat.

EVZ îl citează pe liderul PL Mihai Ghimpu care a declarat că Alianța de Integrare Europeană nu se va destrăma din cauza arestării lui Vlad Filat.

Ziarul Național reține declarația lui Valeriu Streleț că va rămâne în fruntea Guvernului. Totodată, prim-ministrul a declarat că susține cetățenii care protestează în Piața Marii Adunări Naționale. El  a spus că are sentimentul că i s-au dezlegat mâinile și că a dispărut șantajul care a fost aplicat, inclusiv în perioada negocierii creării AIE 3. Potrivit lui Valeriu Streleț, acțiunile de ieri au fost cusute cu ață albă și că se „pun la cale diferite tertipuri pentru a ține R. Moldova într-o stare de ostatic”. Valeriu Streleț le-a reproșat reprezentanților Procuraturii Generale că nu-și fac corect meseria.

Petru Bogatu comentează în Ziarul Național reuniunea ce urma să lanseze un dialog național în vederea semnării unui pact social. Potrivit autorului, ”eșecul era previzibil, în condițiile în care de la masa rotundă au lipsit adevărații protagoniști ai disputei dintre stradă și guvernare”. Petru Bogatu scrie că ”Platforma DA nu-i o entitate reprezentativă a protestatarilor atâta timp cât este condusă de avocații lui Victor și Viorel Țopa. Pe de altă parte, se creează impresia că reprezentanții puterii nu sunt decât ostaticii lui Vlad Plahotniuc, mâna forte care evită să iasă în prim-plan”, scrie Petru Bogatu.

Și Nicolae Negru scrie în Ziarul Național că ”sinceritatea guvernării de a schimba radical starea de lucruri poate fi pusă la îndoială atâta timp cât nu se face nimic, decât spectacol, pentru a-i descoperi pe hoți și a întoarce miliardul, lăsând această sarcină pe mâna acelorași persoane care nu și-au făcut datoria de a asigura securitatea și stabilitatea sistemului bancar – procurorul general, directorul CNA, SIS etc. Totodată, autorul se întreabă unde sunt celelalte peste 997 de milioane de euro.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,63
Cer fragmentat
Umiditate:94 %
Vint:0,51 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău