”Reține. August 23″. Ziua Europeană a Memoriei Victimelor Regimurilor Totalitare

  • 23 August 2018 17:48
”Reține. August 23″. Ziua Europeană a Memoriei Victimelor Regimurilor Totalitare

Peter Mansfeld este cea mai tânără victimă a represiunii după revoluția din 1956 din Ungaria. El a fost spânzurat la vârsta de numai 18 ani. Edek și Mala sunt eroii unei povești de dragoste de excepție dintr-un lagăr. După o încercare nereușită de evadare, amândoi au pierit în lagărul de concentrare de la Auschwitz-Birkenau. Ca în fiecare an, în data de 23 august, Rețeaua Europeană Memorie și Solidaritate (ENRS), reamintește victimele regimurilor totalitare. La această data a fost semnat Pactul Ribbentrop-Molotov, în 1939.

Pactul încheiat între Germania nazistă și Uniunea Sovietică, printr-un protocol secret care a lansat al Doilea război Mondial, a stabilit un cadru de co-existență a două regimuri totalitare: nazist și communist.

Anul acesta, pentru a prezenta și clarifica importanța acestor evenimente publicului larg, Rețeaua Europeană Memorie și Solidaritate a pregătit două spoturi de 30 de secunde care prezintă fiecare soarta tragică a victimelor acestor două regimuri. Primul reamintește povestea dintre Mali Zimetbaum și Edek Galinski, care au reușit să evadeze din lagărul de la Auschwitz-Birkenau, dar, după două săptămâni, au întâlnit o patrulă germană. Femeia a fost reținută. Galinski ar fi putut supraviețui deoarece a reusit să se ascundă în ultima clipă. Totuși, el a ieșit din ascunzătoare și s-a predat în mod spontan germanilor ca să fie cu iubita lui.

In al doilea spot, reamintim soarta tragică a adolescentului ungur, Peter Mansfeld. Auzim, din perspectiva mamei sale, povestea lui înduioșătoare care relatează evenimente legate de Revoluția Ungară din 1956. Ambele filme pot fi vizionate pentru prima dată în 23 august pe situl web al REMS: www.enrs.eu. Aceste filme vor fi prezentate și pe durata comemorărilor oficiale din 23 august de la Budapesta (Marșul Memoriei) și la o întrunire a Miniștrilor de justiție al statelor din Europa centrală de la Tallinn.

Un element important al campaniei Reține. 23 august e reprezentat de insignele cu fundă neagră, simbol al acestei date, care sunt distribuite în toată Europa prin intermediul instituțiilor și muzeelor. Oricine dorește să primească o insignă, o poate comanda prin e-mail la adresa: [email protected]. Puteți chiar descărca o insignă electronică de pe situl: www.enrs.eu/august-23-join-us (Site web în limba engleză). Organizatorii încurajează participarea la o campanie pe termen lung pentru a fixa data de 23 august în conștiința europenilor ca un simbol al comemorării victimelor regimurilor totalitare din secolul 20.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
7,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău