”Reţine. August 23″. Ziua Europeană a Memoriei Victimelor Regimurilor Totalitare

  • 23 August 2018 17:48
”Reţine. August 23″. Ziua Europeană a Memoriei Victimelor Regimurilor Totalitare

Peter Mansfeld este cea mai tânără victimă a represiunii după revoluţia din 1956 din Ungaria. El a fost spânzurat la vârsta de numai 18 ani. Edek şi Mala sunt eroii unei poveşti de dragoste de excepţie dintr-un lagăr. După o încercare nereuşită de evadare, amândoi au pierit în lagărul de concentrare de la Auschwitz-Birkenau. Ca în fiecare an, în data de 23 august, Reţeaua Europeană Memorie şi Solidaritate (ENRS), reaminteşte victimele regimurilor totalitare. La această data a fost semnat Pactul Ribbentrop-Molotov, în 1939.

Pactul încheiat între Germania nazistă şi Uniunea Sovietică, printr-un protocol secret care a lansat al Doilea război Mondial, a stabilit un cadru de co-existenţă a două regimuri totalitare: nazist şi communist.

Anul acesta, pentru a prezenta şi clarifica importanţa acestor evenimente publicului larg, Reţeaua Europeană Memorie şi Solidaritate a pregătit două spoturi de 30 de secunde care prezintă fiecare soarta tragică a victimelor acestor două regimuri. Primul reaminteşte povestea dintre Mali Zimetbaum şi Edek Galinski, care au reuşit să evadeze din lagărul de la Auschwitz-Birkenau, dar, după două săptămâni, au întâlnit o patrulă germană. Femeia a fost reţinută. Galinski ar fi putut supravieţui deoarece a reusit să se ascundă în ultima clipă. Totuşi, el a ieşit din ascunzătoare şi s-a predat în mod spontan germanilor ca să fie cu iubita lui.

In al doilea spot, reamintim soarta tragică a adolescentului ungur, Peter Mansfeld. Auzim, din perspectiva mamei sale, povestea lui înduioşătoare care relatează evenimente legate de Revoluţia Ungară din 1956. Ambele filme pot fi vizionate pentru prima dată în 23 august pe situl web al REMS: www.enrs.eu. Aceste filme vor fi prezentate şi pe durata comemorărilor oficiale din 23 august de la Budapesta (Marşul Memoriei) şi la o întrunire a Miniștrilor de justiție al statelor din Europa centrală de la Tallinn.

Un element important al campaniei Reţine. 23 august e reprezentat de insignele cu fundă neagră, simbol al acestei date, care sunt distribuite în toată Europa prin intermediul instituţiilor şi muzeelor. Oricine doreşte să primească o insignă, o poate comanda prin e-mail la adresa: office@enrs.eu. Puteţi chiar descărca o insignă electronică de pe situl: www.enrs.eu/august-23-join-us (Site web în limba engleză). Organizatorii încurajează participarea la o campanie pe termen lung pentru a fixa data de 23 august în conştiinţa europenilor ca un simbol al comemorării victimelor regimurilor totalitare din secolul 20.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chişinău
23,29 °C
cer senin
Umiditate:83 %
Vint:1 m/s
Mon
24 °C
Tue
21 °C
Wed
18 °C
Thu
21 °C
Fri
21 °C

Curs oficial BNM 21 Iulie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.7527 -0.0000
USD 17.6166 -0.0000
RON 4.1748 -0.0000
UAH 0.6762 -0.0000
RUB 0.2797 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău