REȚETE VECHI DE 100 DE ANI: Cegă și crap și Pilaf de dovlecei
-
21 Aprilie 2016 14:11
Vă prezentăm ''Cegă și crap'' și ''Pilaf de dovlecei'', rețete care au fost publicate în seria ''Buna Menajeră — Carte de bucate, practică'' (1907) scrisă de doamna Ecaterina Colonel Steriad.
Cegă și crap
Ia o cegă sau un crap ca de 1.800 grame, îngrijește-o bine, spal-o, sar-o puțin, unge-o cu untdelemn și cu foi de dafin uscate și pisate mărunțel; apoi pune-o pe grătar cu cărbuni aprinși potrivit, caut-o și unge-o din când în când cu untdelemn, ca să nu se lipească și să se frigă potrivit. Ia o farfurie pregătită cu zeama strecurată dela 10 lămâi, sare, piper, vreo 10 boabe de ienibahar, felii de lămâe curățate de coaja galbenă și tăiate în opt bucățele, 150 de grame de untdelemn bun, vre-o patru foi întregi de dafin și puțin pătrunjel tocat mărunt. Ia cega ferbinte de pe grătar și pune-o într'o farfurie largă, toarnă sosul acela deasupra și dă-o la masă.
Pilaf de dovlecei
Ia dovlecei fragezi, curăță-i și opărăște-i cu apă clocotită; apoi lasă-i să se răcească, taie-i bucățele și amestecă-i în orez pregătit cu cepșoară prăjită, două linguri de bulion de pătlăgele, untdelemn bun și sarea necesară. La o măsură de orez pune una și jumătate de apă, lasă să fearbă, și e gata.
Sursa: Agerpres