Rețete pentru hidratare și vitaminizare pe timp de caniculă

  • 24 Iulie 2015 13:18
Rețete pentru hidratare și vitaminizare pe timp de caniculă

În condiții de caniculă, experții sunt fermi: ei recomandă consumul a cel puțin 1,5 litri de apă.

 Însă unora nu le place să bea atât de mult lichid și consumă băuturi prea dulci ca să se poată hidrata cu adevărat. Site-ul madame.lefigaro.fr propune câteva soluții pentru a împăca cele două tendințe.

Celor cărora nu le place apa, consumă băuturi gazoase ce nu potolesc suficient setea și uneori și alcool, specialiștii le spun că, în pofida aparențelor, alcoolul nu hidratează, nici chiar berea. Băuturile gazoase nu fac setea să treacă, iar apa cu bule este adesea prea sărată. În această situație se recomandă ca în apă să se pună câteva ingrediente care să o facă mai plăcută, de preferință produse bio. Nu strică nici câteva cuburi de gheață, iar hidratarea este asigurată. 

În locul consumului de sirop - plin de arome alimentare, coloranți și zahăr prelucrat -, se recomandă aromatizarea apei cu zahăr natural. Cel de fructe potolește setea și, în plus, asigură vitaminizarea și dă gust băuturii. Sunt indicate mai ales fructele bio neprelucrate, asociate în funcție de sezon și preferințe.

Într-o rețetă recomandată de madame.lefigaro.fr, se cojește și se taie un castravete și 15 căpșuni, în două. O lămâie se taie rondele, după ce se înlătură extremitățile, și se adaugă frunze de mentă, după gust. Totul se pune într-o carafă, se adaugă apă și cuburi de gheață. Băutura se consumă în două zile de la preparare.

Citronada este o băutură ușor de pregătit și, în plus, acidul citric stimulează secreția bilei în ficat, iar fibrele din lămâie facilitează tranzitul intestinal. Datorită calităților antioxidante și vitaminei C, lămâile ajută la întărirea sistemului imunitar și potolesc setea datorită acidității. 

Pentru o carafă de citronadă naturală sunt necesare cinci lămâi verzi. După ce se înlătură extremitățile, se taie rondele de 2 milimetri grosime, se pun într-o carafă și se toarnă apă. Se acoperă și se pune la rece cel puțin două ore înainte să fie servită. Se recomandă să se consume în două zile de la preparare. 

Apa proaspătă se potrivește foarte bine cu ierburi aromate, ca rozmarinul, menta sau busuiocul, astfel de băuturi aromate putând fi consumate de cei cărora nu le plac băuturile dulci. Bine spălate înainte, aceste ierburi aromate dau apei prospețime și gust. Cei sensibili la gustul amar al unora dintre ele trebuie să nu le lase în apă mai mult de cinci minute. 

O altă recomandare pe timp de căldură excesivă este un cocktail de apă cu castraveți și busuioc. Se taie două sau trei lămâi verzi în rondele de 2 milimetri grosime și o jumătate de castravete proaspăt, care se pun în apă cu cuburi de gheață. Se așează deasupra două frunze de busuioc și se consumă imediat. 

Apa de cocos nu trebuie confundată cu laptele de cocos. Apa nucii este antioxidantă și se găsește de vânzare în magazinele alimentare. Se alege una fără zahăr adăugat și fără edulcoranți. Ea nu numai că hidratează, dar are și magneziu, potasiu și calciu. La cocktailul de apă de cocos și lămâie se folosesc 10 centilitri de apă de cocos într-un pahar, șapte frunze de mentă, o jumătate de lămâie tăiată în șase și gheață spartă. Se servește imediat. 

În rețeta de ceai cu gheață se utilizează de preferință ceaiuri nearomatizate. Fie verde sau negru, ceaiul este bogat în vitaminele C, E și B și poate fi aliatul verii. Ca să fie parfumat, dar nu prea mult, și să îi dispară gustul ușor amar, trebuie respectate doza și timpul de infuzare. Ceaiul cu gheață și diferite arome se pregătește făcând o infuzie (circa o lingură de ceai la un litru de apă) la temperatura ambientală între o jumătate de oră și o oră, care se filtrează și se pune la frigider. Se taie apoi două lămâi verzi în patru și se pun într-un ceainic, cu mentă, ghimbir și cimbrișor. Se fierbe apa infuzată și, ușor răcită, se varsă peste ceai. Apoi se acoperă și se lasă să se infuzeze zece minute. Se filtrează din nou preparatul și se adaugă cuburi de gheață. În pahare se adaugă rondele de lămâie, după gust. Se servește imediat.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
-5,76
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,03 m/s
Wed
1
Thu
4
Fri
5
Sat
4
Sun
2
Arhivă Radio Chișinău