Rețeta zilei | Sarmale fierte-n bostan, în gura sobei

  • 18 Septembrie 2017 10:29
Rețeta zilei | Sarmale fierte-n bostan, în gura sobei Sursa: Epoch Times Romania

Nu că-s moldoveancă ("pe trei sferturi", ca să nu fac nedreptate "sfertului" meu de rucăreancă - bunicii dinspre tată, adică), dar zic așa: bucate mai gustoase ca-n Moldova smântânii și-a plăcintelor n-ai să găsești în multe locuri din lumea asta. (Și-ar trebui să mă credeți pe cuvânt, c-am bântuit și țara, și-ntinsul lumii, în căutare de rețete și gusturi care definesc locuri și oameni!). 

Prietenul Radu Anton Roman mi-ar da și el dreptate, măcar că era făgărășean și nu se știa decât "c-oleacă de sânge de tătar din neamul Mârza" (deși afirmația asta-i mai mult ficțiune, legendă, meșteșug de specialist în PR, că adică de ce era el mai altfel decât neamurile lui, de ce îi era lui simțul gustului mai ascuțit?). Acuma, și prin satul bunicilor mei dinspre mamă, ca și prin cel al bunicului patern - undeva, nu departe de matca lui Ștefan Vodă cel Sfânt - trecură tătarii, dar eu nu cred să am în vine ceva sânge de războinic cu ochi migdalați. 

De-aia zic, îmi plac plăcintele, și zemurile noastre cele acrite cu borș de putină, și mămăliga cu chișleag, și sarmalele. Iar dacă a venit vorba de sarmale, vă mai spun așa: când aveți vreme (și când aveți cu ce și unde, că astea-s bucate de făcut în gura sobei, după ce ai tras cărbunii) faceți, ia, așa, niște sarmale mai grase, c-oleacă de slăninuță afumată într-însele, cu carne de porc și de vită (să le dea și-un pic de tărie), ceapă, orez și o legătură zdravănă de mărar proaspăt, răsucite în foi de varză murată (puse de cu toamnă în butoi). Și așezați-le 'mne'voastră nu în oală de fontă ori emailată (ca orășeanul), nici în oală de lut (ca vâlceanul de la Horezu, ori ca bucovineanul de la Marginea), ci-n ditamai bostanul, scobit cum se cuvine și transformat, ad-hoc, în vas de gătit. Mai puneți înăuntru o crenguță de cimbru uscat, vreo câteva foi de dafin, sare, piper, și-un praf de... poveste. În rest, n-ar mai trebui decât s-aveți răbdare să se fiarbă/coacă sarmalele în gura sobei... și-apoi "Poftă bună"!

Sursa: antenasatelor.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:52 %
Vint:3,6 m/s
Tue
17
Wed
18
Thu
18
Fri
19
Sat
22
Arhivă Radio Chișinău