Rețeta zilei | Rulada de carne a Mamei Floarea
-
29 Decembrie 2017 16:58
Rulada de carne a Mamei Floarea e poate una dintre cele mai interesante mancaruri pe care mi-a fost dat sa le aflu in nordul extrem al tarii. In satul bucovinean Poiana Stampei traia odata o femeie pe nume Floarea. Floricica ii spuneau pe cand era mai tanara, dar dupa ce trecusera anii peste ea i-au zis Floarea.
Floarea Bucatareasa. si asa i-a ramas numele si dupa ce n-a mai fost pe lume. De la ea a mai ramas si aceasta reteta - „rulada Mamei Floarea", pregatita din carne de porc, umpluta tot cu carne, dupa cum se va vedea. Iar nepotii si stranepotii ei o pregatesc azi, pomenindu-i numele.
Rulada de carne a Mamei Floarea - rețeta
Ai trebuinta de o pulpa de porc, oua fierte, morcovi, gogosari la otet, sare, piper, patrunjel verde.
Din pulpa de porc se taie carnea in asa fel incat sa iasa ca o foaie de aproximativ un centimetru grosime, care se bate si se condimenteaza ca pentru gratar cu sare, piper. Se poate lasa si intr-un bait timp de cateva ore.
Pentru umplutura se folosesc carne tocata, oua fierte tare, morcov, gogosar rosu murat, patrunjel verde.
La mijlocul foii se pun carnea tocata, cruda, condimentata cu sare, piper sau carne fiarta si apoi tocata si condimentata - indiferent ce varianta alegeti, adaugati oul intreg sau dat pe razatoare, morcovul dat pe razatoare si gogosarul taiat marunt sau in fasii lungi (si apoi stors de zeama), patrunjelul verde tocat marunt. Se ruleaza, se prinde cu scobitori sau se leaga cu ata. Se poate praji mai intai in ulei, pentru a prinde o crusta si apoi se lasa in cuptor sau in tava (chiar pe flacara de la aragaz), dar se poate pune si de la inceput in rola sau in cuptor, stropindu-l din cand in cand cu zeama de carne.
Rulada de carne a Mamei Florea e mancare buna pentru zilele de sarbatoare sau de hodina (nu ca ar avea vreme taranul roman de odihna, in satul lui cu o mie de lucruri de facut!)
Sursa: Antena Satelor