Rețeta zilei | Mămăligă „pe pături”, cu trei feluri de brânză
-
10 Decembrie 2017 13:46
Dintre toate ritualurile din casa bunicilor mei cel mai important mi se pare și azi a fi tăierea mămăligii fierbinți cu ața, ținută anume într-un cui bătut în perete, deasupra mesei. Până și-n ea era ascuns un mister, căci nu se făcea din orice fel de ață, ci se alegea din firele de urzală ce mai rămân atunci când se strângea pânza de pe războiul de țesut…
Azi nici războiul de țesut nu mai este, nici urzeala, nici ața pentru mămăligă… Dar rețeta aceasta e încă actuală și ar putea să vă fie pe plac: Mămăligă „pe pături”, cu trei feluri de brânză.
Trebuință ai de: un kg de mălai, 100 g unt, 200 g brânză de burduf, 200 g brânză telemea, 3 l de apă, 200 g urdă, 200 g cașcaval, o lingură sare, 200 g caș, 200 g smântână.
Se pun la fiert, în tuci, 3 litri de apă, și o mână de mălai. Când apa începe să fiarbă se pune sarea, apoi mălaiul, fără să se amestece și se lasă la foc domol, aproape 30 de minute. Se amestecă bine să nu se formeze cocoloașe. Se răstoarnă pe un fund. Separat se unge o cratiță cu unt, se lasă să se încingă, iar când untul s-a topit se pune primul strat de mămăligă de aproximativ doi centimetri grosime, iar deasupra pe pune un strat de caș, apoi iar mămăligă și un strat de telemea, iar mămăligă, apoi brânză de burduf, apoi ultimul strat de mămăligă, cașcavalul și smântâna. Se introduce cratița la cuptor, la foc mic, pentru o oră, ca să se topească brânzeturile și să se combine aromele.
Sursa: Antena Satelor