Rețeta zilei | „Cotlete” de zarzavat

  • 31 Martie 2017 15:46
Rețeta zilei | „Cotlete” de zarzavat

Rascolind prin rafturile de carte veche culinara, am dat peste volumasul unei jurnaliste “de gastro” din anii interbelici. Maria Parvulescu, directoarea revistei “Femeia satelor”, care aparea la Timisoara in anii ’30, publica o carticica - 77 pagini, in care-au incaput fix 100 de rețete – intitulata “Mancaruri de post” (scoasa la Tipografia Decebal din Deva) si care avea in cuprinsul sau 5 capitole: Ciorbe, Mancaruri, Fripturi, Salate si Dulciuri.

Din prefața, extrag cateva ganduri ale autoarei despre post: “Isus Hristos fiul lui Dumnezeu o prescris postul – asadar; ca sa ne putem spovedi, - adica pentru a ne putea usura pacatele pe care le facem zilnic, fie de voie, fie fara de voie – si apoi sa ne impartasim, trebuie sa avem si corpul usurat: aceasta se obține numai prin post. Unii spun ca postul este greu, alții ca postul este prea scump; adevarul insa nu este de partea niciunora. Greu ar fi postul daca timp de 6 saptamani omul n-ar manca altceva decat ciorba de fasole si salata de cartofi, asa cum de altfel fac mulți sateni; iar scump este numai daca se pregateste caracatița, tohn si se mananca numai halva, asa cum fac orasenii”. Cele 100 de rețete – multe dintre ele publicate de autoare, de-a lungul anilor, in paginile revistei pe care o conducea – sunt de toate soiurile, nu neaparat romanesti, nu neaparat simple.

Capitolul “Fripturi” m-a intrigat, la inceput, dar iute m-am lamurit ca in cele 9 rețete nu se foloseau decat legume: cartofii ori țelina pane, chiftelele de cartofi, praz sau spanac mi-au parut relativ simple. Iata o rețeta pe care v-o redau integral: “Cotlete din diferite zarzavaturi. Fierbem diferite zarzavaturi, le scurgem si le lasam sa se raceasca. Separat fierbem cartofi. Cartofii ii strivim, iar zarzavatul il trecem prin masina de tocat carne. incingem untdelemnul, ii adaugamn ceapa si cand aceasta s-a rumenit, punem peste ea zarzavatul, pe cre-l ținem pana ce nu va mai avea apa deloc. Luam de la foc si punem sare, patrunjel verde si cartofi si lasam apoi sa se raceasca. Pana atunci inmuiem franzela in apa calduța, o stoarcem, o dam prin sita si o amestecam cu zarzavatul. Formam cotletele, le tavalim in pesmet si le prajim in untdelemn incins. Servim cu salata”.

Sursa: antenasatelor.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora exactă * Știri
Meteo Chișinău
10,24
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,03 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
20
Wed
11
Arhivă Radio Chișinău