Rețeta zilei | Conopida gratinată, rețetă din meniul regal

  • 28 Decembrie 2017 18:10
Rețeta zilei | Conopida gratinată, rețetă din meniul regal

De la balurile oficiale ale Curții Regale, care se țineau de două ori pe an, la serbările de binefacere din grădinile publice sau la sutele de birturi și restaurante oferind mâncare și antren pentru toate buzunarele, distracția românului a fost mereu asigurată de o industrie care a știut ce-i place și a profitat din plin de acest detaliu genetic.

Acum vreo sută de ani, grijile apăsau, parcă, mai puțin, iar tot omul își permitea, o dată pe săptămână, să-și scoată familia „la bulevard”, acolo unde fumul de mititei se spune că făcea Bucureștiul recognoscibil din avion. Crăciunul și Revelionul erau, și ele momente de vârf ale anului, în care șampania franțuzească și caviarul rusesc deveniseră cod alimentar obigatoriu. Marile restaurante din inima Bucureștiului se umpleau, mai ales la Sărbători, de o protipendadă elegantă, sincronizată cu ultimele accente haute-couture de la Paris și dornică să guste invențiile gastronomice ale unui Capșa ori Fialkovski.

Ce ne rămâne, nouă, azi, din vremurile acelea peste care s-au așternut decenii de confuzie și dezordine? Cum mai putem, oare, recupera, nu doar bucătăria nonșalantă a interbelicului românesc, cea care a format gusturile bunicilor noștri? Cum putem, mai departe, recupera bucuria de viață a secolului românesc de până la al doilea război, bucurie care a dat curaj și speranță unei națiuni fără obsesia farfuriei pline?
Dintre rețetele acelei epoci am ales pentru dv. Conopida gratinată,
O rețetă practică, un preparat lejer și gustos, ca și sănătos pe măsură! Era unul dintre felurile de mâncare agreate la Casa Regală a României. O regăseai adeseori, atât în meniurile festive, cât și în cele de zi cu zi. Iată și câteva indicații simple de preparare. Se ia o conopidă de dimensiune medie și se desface în buchețele. Se curăță numai în apă rece. Se fierbe 10-15 minute, în apă cu sare, apoi se strecoară și se lasă să se scurgă bine. Se bat bine două ouă, se amestecă apoi cu 200 ml de smântână grasă, se adaugă sare și piper. Se tapetează cu unt un vas termorezistent, în care se așază conopida (bine scursă), se presară cașcaval ras, se toarnă deasupra amestecul de ouă și smântână și se pune vasul în cuptorul bine încins. Se lasă să se rumenească frumos.

 Sursa: Antema Satelor

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:26 %
Vint:12,86 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău