Rețeta zilei | Cartofi aromați cu paprika, la cuptor (rețetă ardelenească)
-
25 August 2017 11:08
![Rețeta zilei | Cartofi aromați cu paprika, la cuptor (rețetă ardelenească)
Rețeta zilei | Cartofi aromați cu paprika, la cuptor (rețetă ardelenească)](https://media.radiochisinau.md/image/201708/640x360/4a90129fc99645c053eada6982fae748.jpg)
Încet, dar sigur, cartofii s-au strecurat în toate gospodăriile și sunt de foarte multe ori la îndemâna tuturor atunci când masa trebuie pregătită foarte ușor și rapid. Acum aproape 500 de ani, atunci când primii cartofi au trecut oceanul și au ajuns pe coastele Europei, nimeni nu își imagina că ei vor stârni o adevărată „revoluție”, foarte multe dintre preparatele de astăzi având ca ingrediente principale cartofii.
Pot fi serviți copți, prăjiți sau fierți, sub formă de supă, ciorbă, garnitură pentru fripturi, umplutură pentru plăcinte etc. Important este că ei vă vor asigura energia de care aveți nevoie datorită conținutului ridicat de fibre, vitamine și minerale. Și cum intotdeauna in cămară vei avea la indemănă cel puțin cățiva cartofi, ei pot fi mereu soluția de rezervă. Iar dacă și rețetele sunt simple și rapid de preparat, nici nu mai trebuie să stai pe gănduri. Masa e aproape gata! Si acum să gătim, împreună, Cartofi aromați cu paprika, la cuptor. Rețetă simplă a satului ardelean din ultima jumătate de mileniu.
Ai trebuință de: patru cartofi de mărime medie, două linguri de unt – sau de ulei, un sfert de linguriță de busuioc sau cimbru uscat, patru linguri de parmezan ras (facultativ), paprika, mujdei de usturoi.
Cum procedezi? Se freacă cartofii cu o perie și se taie in două pe lungime. Se topește untul sau se înfierbântă uleiul și se tăvălesc jumătățile de cartof. Se presară busuiocsau cimbru, parmezan – dacă nu-i zi de post - și paprika. Intr-un vas termorezistent se pun cartofii așezați in cerc și se așază in cuptor. Se intorc din cănd in cănd pănă cănd se inmoaie și pot fi străpunși de dinții unei furculițe. Se servesc cu smăntănă proaspătă ori cu mujdei de usturoi.
Sursa: antenasatelor.ro