REȚETA zilei: Plăcintă cu spanac ca la Muntele Athos
-
22 Aprilie 2016 12:14
Ai trebuință de: 1,500 kg spanac, 10 ouă, 500 g brînză (rasă), 4 linguri de unt, puțin ulei de măsline, 10 foi de plăcintă, puțin mărar, 10 fire de chivas, piper măcinat, sare.
Cum se prepară: Spală bine spanacul, apoi taie-l foarte mărunt. Sărează-l puțin (trebuie să ții cont că și brînza este sărată), frămîntă-l, să se înmoaie, apoi presează-l, ca să scoți surplusul de apă. Taie mărunt mărarul și firele de chivas și pune-le în spanac.
Adaugă ouăle (bătute, în prealabil, cu un tel), brînza rasă, piperul. Amestecă totul. Unge cu ulei o tavă de copt (tradițional, se face în tavă rotundă), așază în ea cinci foi de plăcintă, stropește cu ulei, pune o treime din umplutură, așază o foaie de plăcintă, pe care o stropești cu ulei, apoi încă o treime din umplutură, încă o foaie de plăcintă stropită cu ulei și restul de umplutură.
Deasupra pune ultimele trei foi de plăcintă. Ridică marginea foilor și pliaz-o deasupra plăcintei. Stropește foile cu apă, apoi toarnă deasupra untul topit și fierbinte. Dă la cuptor la foc mic pînă se rumenește.
După ce ai scos plăcinta din cuptor, pune deasupra un prosop curat timp de cîteva minute, să se aburească și să fie mai ușor de tăiat.
- rețetă aflată de Simona Lazăr de la Părintele Epiphanios, bucătarul șef al Muntelui Athos
Sursa: antenasatelor.ro