REȚETA zilei: Limba soacrei, rețeta stareței de la Hirova

  • 25 Martie 2016 16:53
REȚETA zilei: Limba soacrei, rețeta stareței de la Hirova

Din punct de vedere culinar, avem o Românie profundă nu doar între granițele țării, ci și dincolo de ea, în comunitățile de aceeași limbă și etnie. Retete romanesti aflăm și-n Basarabia, nu-i așa?

Spunea Esop că mâncarea cea mai gustoasă este limba... cu măsline. Și că tot limba este și cea mai rea... când nu o stăpânești bine și ai de pătimit din pricina ei. Dar nu despre acest joc de cuvinte esopian voiam să vă vorbesc. Nici măcar despre vreun preparat din limbă de vacă. Ci despre un fel anume de bucate de post, despre care al aflat cum se prepară de la Maica Iroida, stareța Mănăstirii Hirova din Basarabia.

Ai trebuință de: 4 vinete de mărime potrivită, nu prea „grase” (mai subțiri) și drepte, sare, untdelemn pentru prăjit; pentru sos (adjika): două roșii, 3 căței de usturoi, un ardei iute (pot fi doi), doi gogoșari, un morcov, o lingură de zahăr, o lingură de oțet, sare după gust.

Cum se prepară: Vinetele se spală și se taie în patru felii, pe lung (se curăță parțial de coajă cele două felii laterale, în așa fel încât să semene cu celelalte două). Se presară cu sare și se lasă o oră la scurs, pe un fund de lemn. Între timp, se pregătește sosul. Legumele se curăță și se spală, se trec prin mașina de tocat, se amestecă și se pun la fiert, cu zahăr și puțină sare. Către sfârșit, se adaugă oțetul, se potrivește de sare și se mai lasă un minut pe foc. Se prăjesc apoi feliile de vânătă pe amândouă părțile, în untdelemn încins și se scot să se răcească. Vinetele se așază apoi pe un platou, se ung cu adjikă și se aduc la masă.

Rețetă culeasă de la Maica Iroida, stareța Mănăstirii Hirova din Basarabia, și publicată în volumul „Rețete alese pentru Post și Crăciun” de Simona Lazăr, Editura Jurnalul, 2010

Sursa: antenasatelor.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
-5,76
Cer fragmentat
Umiditate:93 %
Vint:0 m/s
Wed
1
Thu
4
Fri
5
Sat
4
Sun
2
Arhivă Radio Chișinău