REȚETA zilei: Ciulama de bob

  • 15 Aprilie 2016 17:42
REȚETA zilei: Ciulama de bob

Zice-se că lintea și bobul, surate cu mazărea și fasolea, s-ar fi aflat printre ingredientele bucătăriei strămoșilor daci.

Și până nu demult, adică până colea, după al doilea Mare Război, au continuat să fie și ingredientele bucătăriei țărănești, mai ales a celei sudice.

Mâncărica de bob, despre care aflai și eu într-unul dintre satele din Teleorman, e un fel de iahnie, în care abundă drept condiment mărarul. Mai sățioasă - încă -, mai neobișnuită la gust este însă ciulamaua de bob, a cărei rețetă v-o dărui și eu dis-de-dimineață.

După ce se curăță bobul de codițe, se spală și se fierbe în apă clocotită cu sare, împreună cu o ceapă tocată mărunțel. Se rumenesc ușor în untură două-trei linguri de făină, se stinge cu zeamă de la fiertul bobului, se adaugă puțin mărar tocat, se mai pune puțină zeamă, dacă e cazul, și se amestecă întruna pentru a nu face cocoloașe.

Se pune bobul, bine fiert, în sosul preparat astfel, se potrivește de sare, se adaugă puțintel piper și se mai lasă să fiarbă, la foc mic, 15-20 de minute. Unii ar spune: să bolborosească. 

Se servește fierbinte, cu mămăligă, caldă sau rece, și cu ceva murături alături. Bune ar fi niște gogonele ori castraveciori.

Sursa: antenasatelor.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: De la ABC la BAC
Meteo Chișinău
14,24
Nori împrăștiați
Umiditate:77 %
Vint:6,69 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău