REȚETA zilei: Ciorbă măcelărească cu zeamă de castraveți

  • 21 Martie 2016 15:15
REȚETA zilei: Ciorbă măcelărească cu zeamă de castraveți

Pentru cei dintre dumneavoastră care nu țin postul, ori pentru cei care, din varii pricini, au dezlegare să mănânce și de dulce, astăzi vom căuta retete romanesti în cuhniile măcelarilor arădeni.

Pentru a afla cum se prepară o ciorbă măcelărească. Rețeta e veche, cam de pe vremea în care Ardealul și Banatul încă se aflau între granițele imperiului austro-ungar. Se pregătește din carne și măruntaie de porc și se acrește cu zeamă de castraveți acri - care, zice-se, trebuie să fie acum atât de acră de să-ți sară căciula din cap. Nu vei pune sare, dar niște boia pisată se cuvine!

Ai trebuință de (pentru 10 porții) de: 500 g ceapă, 1 kg carne de porc proaspătă (ceafă), 500 g ficat de porc, 2 l apă, zeamă de castraveți în saramură, smântână, boia.

Ceapa tocată se călește în puțin ulei până începe să se coloreze, când se adaugă niște boia de ardei bună, pentru culoare și gust. Tăiem carnea în cubulețe de circa 1,5/1,5 cm și o călim puțin împreună cu ceapa, apoi adăugăm apa fierbinte și dăm totul în clocot. Când carnea e aproape fiartă se adaugă ficatul, tăiat tot cubulețe.

Zeama de castraveți strecurată se fierbe separat și se adaugă ­atunci când a fiert și ficatul (cantitatea depinde de ­salinitatea și de aciditatea zemii). Se potrivește de gust și se drege cu smântână proaspătă.

Se servește după 1, 2... păhărele de țuică de prună veche cu un ardei iute murat și pâine coaptă pe vatră.

Sursa: antenasatelor.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
17,24
Cer fragmentat
Umiditate:51 %
Vint:3,6 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
17
Wed
17
Arhivă Radio Chișinău