REȚETA zilei: Ciorbă de fasole în coajă de pâine

  • 30 Martie 2016 15:14
REȚETA zilei: Ciorbă de fasole în coajă de pâine

Să trecem iarăși munții, în Ardeal, în căutare de retete romanesti. Pe gustul vostru, al tuturor! Vă promit azi o rețetă lesne de făcut și de post, și de dulce, după cum e ziua din calendar și vrerea voastră de a ține sărbătorile și restricțiile lui.Strămoșii, oameni cu credință și cu respect pentru pâine, nu ar fi risipit niciodată „trupul Domnului”…

Să trecem iarăși munții, în Ardeal, în căutare de retete romanesti. Pe gustul vostru, al tuturor! Vă promit azi o rețetă lesne de făcut și de post, și de dulce, după cum e ziua din calendar și vrerea voastră de a ține sărbătorile și restricțiile lui.

Strămoșii, oameni cu credință și cu respect pentru pâine, nu ar fi risipit niciodată „trupul Domnului” pentru a confecționa inedita veselă ce e atât de mult pe placul turiștilor de acum. Intrarea pâinii năltuțe și cu coajă groasă în rețetarul pensiunilor și al restaurantelor cu bucătărie tradițională are cel puțin o coadă de influență franțuzească - după unii, austriacă - după alții.

Dar, de unde ar fi, câtă vreme ciorba e neaoșă, pâine - la fel, asocierea dintre ele ne convine. De aceea, fără alte farafastâcuri, eu zic să trecem la rețetă!

Ai trebuință, deci, de: fasole boabe, costiță afumată (dacă nu-i zi de post, că dacă e și vrei să-l ții va trebui să treci iute peste acest ingredient), ceapă, ardei, țelină, păstârnac, roșii proaspete, bulion, sare, mărar, tarhon, o pâine rotundă, coaptă în casă (cu coajă groasă).

Cum se procedează: Se pune fasolea la înmuiat, de cu seară, în apă apă rece. Dimineața, fasolea se scurge, se spală și se pune la opărit. Se schimbă apa, se pune din nou la fiert în apă opărită, împreună cu costița. Când este pe jumătate fiartă se adaugă zarzavatul spălat și tocat. Când toate ingredientele sunt fierte se adaugă roșiile proaspete, bulionul și se mai fierbe timp de 20 de minute. La final se adaugă sarea și tarhonul. Pâinea se taie puțin, i se scoate miezul, se toarnă ciorba peste care se presară mărar tocat fin și se așază la loc capacul de pâine.

Sursa: antenasatelor.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:86 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău