Rețea vastă de conturi utilizate de spionajul militar rus, destructurată de Facebook din cauza că difuzau falsuri în legătură cu Ucraina și alte țări din estul Europei
-
13 Februarie 2020 15:02
Facebook a anunțat miercuri că a suspendat o rețea vastă de conturi utilizate de spionajul militar rus pentru a difuza conținut fals în mediul virtual în scopul de a manipula și dezinforma în legătură cu Ucraina și alte țări din estul Europei.
„Cu toate că persoanele din spatele acestei rețele au încercat să își ascundă identitățile și poziția, investigația noastră a descoperit legături cu serviciile de informații militare ruse“, anunță Facebook într-un comunicat preluat de agenția de presă Reuters, potrivit adevarul.ro.
Potrivit directorului pentru politici de securitate cibernetică al Facebook, Nathaniel Gleicher, spionajul militar rus a folosit peste 100 de conturi pe Facebook și Instagram (78 de conturi, 11 pagini și 29 de grupuri, n. red.) în cea mai recentă operațiune a sa de dezinformare. Este vorba de conturi false reprezentând persoane care se dădeau drept jurnaliști în anumite țări.
Aceste conturi au contactat apoi presa locală și politicieni pentru a planta știri false sau manipulatoare pe diverse teme de interes și susceptibile să divizeze societatea, cum ar fi acuzații de corupție, tensiuni etnice în Crimeea și doborârea avionului malaysian în estul Ucrainei în 2014. Informațiile erau distribuite în rusă, ucraineană și engleză.
„Am știut de mult timp că aceste persoane caută voci autentice pentru a-și amplifica mesajele. Este vorba mai mult despre o operațiune clasică de spionaj, încercând să manipuleze persoane cheie, pentru a obține un impact mai mare”, a explicat Nathaniel Gleicher
Cercetători de la Graphika, o companie specializată în studii despre social media, au analizat aceste conturi și au ajuns la concluzia că majoritatea activităților au avut loc în perioada 2016-2017. Unele conturi au fost active chiar și în acest an.
Rețeaua nu a reușit să atragă mai mult de câteva mii de urmăritori, dar a obținut în schimb publicarea unor articole în presa locală, a precizat Ben Nimmo, director de investigații la Graphika.
Persoanele care s-au dat drept jurnaliști au efectuat și interviuri cu critici ai Kremlinului, păcălindu-i să facă afirmații necenzurate, iar ulterior au publicat mesajele online.
„Operațiunea a încercat să otrăvească izvorul de informații folosindu-se de persoane false pentru a planta mesaje pro-Kremin și anti-occidentale online și în presa locală”, a subliniat Ben Nimmo
Contactat în legătură cu acest subiect, Ministerul rus al Apărării nu a oferit nicio reacție.