Rețea vastă de conturi utilizate de spionajul militar rus, destructurată de Facebook din cauza că difuzau falsuri în legătură cu Ucraina și alte țări din estul Europei

  • 13 Februarie 15:02
Rețea vastă de conturi utilizate de spionajul militar rus, destructurată de Facebook din cauza că difuzau falsuri în legătură cu Ucraina și alte țări din estul Europei

Facebook a anunţat miercuri că a suspendat o reţea vastă de conturi utilizate de spionajul militar rus pentru a difuza conţinut fals în mediul virtual în scopul de a manipula şi dezinforma în legătură cu Ucraina şi alte ţări din estul Europei.

„Cu toate că persoanele din spatele acestei reţele au încercat să îşi ascundă identităţile şi poziţia, investigaţia noastră a descoperit legături cu serviciile de informaţii militare ruse“, anunţă Facebook într-un comunicat preluat de agenţia de presă Reuters, potrivit adevarul.ro.

Potrivit directorului pentru politici de securitate cibernetică al Facebook, Nathaniel Gleicher, spionajul militar rus a folosit peste 100 de conturi pe Facebook şi Instagram (78 de conturi, 11 pagini şi 29 de grupuri, n. red.) în cea mai recentă operaţiune a sa de dezinformare. Este vorba de conturi false reprezentând persoane care se dădeau drept jurnalişti în anumite ţări.

Aceste conturi au contactat apoi presa locală şi politicieni pentru a planta ştiri false sau manipulatoare pe diverse teme de interes şi susceptibile să divizeze societatea, cum ar fi acuzaţii de corupţie, tensiuni etnice în Crimeea şi doborârea avionului malaysian în estul Ucrainei în 2014. Informaţiile erau distribuite în rusă, ucraineană şi engleză.

„Am ştiut de mult timp că aceste persoane caută voci autentice pentru a-şi amplifica mesajele. Este vorba mai mult despre o operaţiune clasică de spionaj, încercând să manipuleze persoane cheie, pentru a obţine un impact mai mare”, a explicat Nathaniel Gleicher

Cercetători de la Graphika, o companie specializată în studii despre social media, au analizat aceste conturi şi au ajuns la concluzia că majoritatea activităţilor au avut loc în perioada 2016-2017. Unele conturi au fost active chiar şi în acest an.

Reţeaua nu a reuşit să atragă mai mult de câteva mii de urmăritori, dar a obţinut în schimb publicarea unor articole în presa locală, a precizat Ben Nimmo, director de investigaţii la Graphika.

Persoanele care s-au dat drept jurnalişti au efectuat şi interviuri cu critici ai Kremlinului, păcălindu-i să facă afirmaţii necenzurate, iar ulterior au publicat mesajele online.

„Operaţiunea a încercat să otrăvească izvorul de informaţii folosindu-se de persoane false pentru a planta mesaje pro-Kremin şi anti-occidentale online şi în presa locală”, a subliniat Ben Nimmo

Contactat în legătură cu acest subiect, Ministerul rus al Apărării nu a oferit nicio reacţie.


Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chişinău
9,22 °C
câțiva nori
Umiditate:42 %
Vint:3,6 m/s
Sat
5 °C
Sun
6 °C
Mon
7 °C
Tue
12 °C
Wed
13 °C

Curs oficial BNM 28 Februarie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.4479 0.0117
USD 17.7711 -0.0857
RON 4.0440 -0.0018
UAH 0.7243 -0.0011
RUB 0.2704 -0.0023
Arhivă Radio Chișinău