Restricțiile pentru importurile de cereale din Ucraina se prelungesc până pe 15 septembrie. Când vor fi despăgubiți fermierii români

  • 06 Iunie 11:05
Restricțiile pentru importurile de cereale din Ucraina se prelungesc până pe 15 septembrie. Când vor fi despăgubiți fermierii români

Comisia Europeană a prelungit restricțiile pentru importurile de cereale din Ucraina până pe data 15 septembrie, Regulamentul Uniunii Europene fiind deja publicat în Jurnalul Oficial, a declarat, marți, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea, informează Agerpres.

„A apărut deja Regulamentul Uniunii Europene în Jurnalul Oficial. Restricțiile pentru importurile de grâu, porumb, rapiță și floarea-soarelui din Ucraina se prelungesc până pe data 15 septembrie. Se dovedește faptul că am avut constanță, am reușit să transmitem informațiile necesare, iar Comisia Europeană a înțeles greutățile cu care se confruntă fermierii și a decis asupra acestui aspect, având în vedere că în scurt timp intrăm la recoltat și trebuie să avem spațiile libere, dar și posibilitatea de a valorifica producția atât intern cât și extern", a precizat Petre Daea.

În ceea ce privește deblocarea celui de-al doilea pachet de sprijin pentru fermierii afectați de importurile ieftine din Ucraina, în valoare de 100 de milioane de euro, în cadrul căruia Comisia a propus alocarea unei sume de aproape 30 de milioane de euro pentru România, ministrul Agriculturii a transmis că în prezent se așteaptă conformarea Ungariei, care trebuie să suspende măsura unilaterală pe care a luat-o.

„Sper ca Ungaria să se conformeze și să-și suspende măsura unilaterală pe care a luat-o, pentru că este condiție impusă de Comisia Europeană. Sper ca după prelungirea restricțiilor pentru importurile de cereale din Ucraina, după apariția Regulamentului 1100 din 5 iunie 2023, Ungaria să-și suspende măsura, iar Comisia să dea drumul la bani", a mai spus ministrul Agriculturii.

În 2 mai, Uniunea Europeană a impus restricții până pe 5 iunie, pentru importurile de grâu, porumb, rapiță și semințe din floarea soarelui provenite din Ucraina, în ideea de a diminua oferta în exces de cereale în România, Bulgaria, Ungaria, Polonia și Slovacia. Aceste țări s-au plâns că cerealele ieftine din Ucraina fac producția locală neprofitabilă. Executivul comunitar a precizat că în această perioadă, grâul, porumbul, rapița și semințele din floarea soarelui provenite din Ucraina vor putea fi vândute în orice altă țară din blocul comunitar. Pe de altă parte, luni, Bruxelles-ul a decis să reducă numărul produselor afectate de restricții, de exemplu nu se vor mai aplica restricții la semințele de însămânțare.

De asemenea, tranzitul mărfurilor către alte state membre UE încă este permis, prin "coridoarele de solidaritate" (create pentru a ajuta Ucraina să-și exporte cerealele după ce nu și-a mai putut folosi porturile de la Marea Neagră).

„Aceste măsuri continuă să fie necesare pentru o perioadă limitată de timp, ținând cont de circumstanțele excepționale ale perturbărilor logistice și a capacității limitate de stocare a cerealelor, înaintea sezonului de recoltare, cu care se confruntă cele cinci state membre", a informat Comisia Europeană. Anterior, UE a liberalizat toate importurile din Ucraina în ideea de a ajuta autoritățile de la Kiev să contracareze invazia rusească.

România, Bulgaria, Ungaria, Polonia și Slovacia au devenit rute de tranzit pentru cerealele din Ucraina care nu au mai putut fi exportate pe mare din cauză că porturile ucrainene au fost blocate din cauza războiului. Săptămâna trecută, președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a făcut un apel pentru eliminarea necondiționată a tuturor restricțiilor la export impuse produselor agricole ucrainene cu ocazia discuțiilor cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Încă din luna mai, Petre Daea, alături de omologii săi din alte patru state membre ale Uniunii Europene, respectiv Bulgaria, Ungaria, Polonia și Slovacia, au transmis o scrisoare forului comunitar prin care au solicitat restricționarea importurilor de produse agricole ucrainene și prelungirea termenului și după data de 5 iunie.

Acesta a precizat că măsura propusă vine în sprijinul fermierilor români care astfel nu se vor mai confrunta pe piața autohtonă cu o concurență a produselor din Ucraina.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
29,24
Cer senin
Umiditate:24 %
Vint:7,2 m/s
Thu
21
Fri
22
Sat
22
Sun
20
Mon
17
Arhivă Radio Chișinău