Restricții pentru slujbe religioase în biserici: minimum 4 metri pătrați pentru o persoană

  • 27 Martie 2021 09:33
Restricții pentru slujbe religioase în biserici: minimum 4 metri pătrați pentru o persoană

Întrunirile ce au caracter religios, oficierea rugăciunilor în mod colectiv sau privat, a serviciilor divine se vor putea desfășura în interiorul și/sau în afara lăcașurilor de cult, cu respectarea tuturor măsurilor de prevenire a infecției COVID-19. În interiorul lăcașurilor de cult se permite accesul unui număr limitat de persoane, astfel încât să fie asigurată o suprafață de minimum 4 metri pătrați pentru fiecare persoană și o distanță fizică de minimum 2 metri între persoanele participante la activitățile religioase. O decizie în acest sens a fost luată ieri, 26 martie, de Comisia Națională Extraordinară pentru Sănătate Publică, transmite IPN.

Potrivit hotărârii CNESP, fluxul de persoane în biserici va fi dirijat astfel încât să se evite formarea aglomerațiilor. La intrarea în lăcaș se va face obligatoriu triajul observațional și se va măsura temperatura corpului, iar enoriașii sunt obligați să-și igienizeze mâinile cu ajutorul dozatoarelor cu soluție dezinfectantă, amplasate în locuri vizibile și accesibile.

Pe durata aflării în interiorul bisericilor enoriașii sunt obligați să poarte măști de protecție, astfel ca acestea să acopere gura și nasul. CNESP recomandă enoriașilor să evite sărutarea obiectelor de cult, să nu consume produse alimentare în biserici, să se salute doar prin plecarea capului și închinăciune, fără îmbrățișări, iar binecuvântarea să se ofere și să fie primită de la o distanță de cel puțin 1 metru. Totodată, CNESP cere ca obiectele și suprafețele de contact din biserici să fie dezinfectate o dată la 3-4 ore.

În cazul oficierii în aer liber a activităților religioase, se cere respectarea distanței fizice de 1,5 metri între persoane. Potrivit CNESP, „activitățile religioase desfășurate în spații publice, în exteriorul lăcașurilor de cult, nu sunt considerate întruniri în masă”.

Comisia îndeamnă persoanele din grupurile de risc, cele în etate și cu boli cronice, să evite locurile aglomerate și să facă rugăciunea de acasă, dar și să evite participarea la pelerinaje. CNESP atenționează că nerespectarea măsurilor de sănătate publică expuse în hotărâre constituie pericol pentru sănătatea publică și va servi drept temei pentru tragerea la răspundere contravențională și/sau penală a persoanelor vinovate.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
19,4
Nori împrăștiați
Umiditate:72 %
Vint:5,66 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău