Restricții de călătorie în UE pentru turiștii nevaccinați anti-COVID din Canada, Australia și Argentina

  • 17 Ianuarie 19:12
Restricții de călătorie în UE pentru turiștii nevaccinați anti-COVID din Canada, Australia și Argentina

UE a deschis luni calea reintroducerii de restricții de circulație pentru turiștii provenind din Canada, Australia și Argentina, statele membre ale Uniunii Europene având totuși posibilitatea scutirii călătorilor vaccinați, relatează AFP și dpa.

Din cauza pandemiei de COVID-19, UE a închis frontierele externe în martie 2020 pentru călătoriile neesențiale și a stabilit de atunci o listă restrânsă, actualizată cu regularitate, a țărilor terțe ai căror rezidenți, chiar nevaccinați, sunt autorizați pentru deplasări așa-numite neesențiale în Europa.

Pe fondul răspândirii variantei foarte contagioase Omicron, Consiliul European a sprijinit retragerea Canadei, Argentinei și Australiei de pe această listă.

În practică, "deplasările neesențiale spre UE dinspre țările sau entitățile care nu figurează pe această listă sunt supuse unor restricții temporare în materie de deplasări", a precizat instituția într-un comunicat.

Totuși, statele membre, care au ultimul cuvânt în domeniul sanitar, păstrează "posibilitatea ridicării sancțiunilor temporare în materie de deplasări neesențiale spre UE pentru călătorii vaccinați cu schemă completă", conform unei decizii a Celor 27 din luna mai.

Pentru a-și stabili lista, europenii țin cont în special de situația epidemiologică din țara vizată, numărul de contaminări, avansul campaniei de vaccinare, precum și de fiabilitatea datelor.

Pe această listă se mai află în prezent Bahrein, Chile, Columbia, Indonezia, Kuweit, Peru, Qatar, Rwanda, Arabia Saudită, Coreea de Sud, Noua Zeelandă, Emiratele Arabe Unite (EAU) și Uruguay. China se află de asemenea pe această listă, așteptându-se confirmarea reciprocității.

Totuși, călătorii care provin din aceste țări pot fi supuși de statele europene de destinație unor măsuri precum testele sau carantina.

Cetățenii UE care vin din Australia, Argentina și Canada sunt scutiți de aceste restricții, la fel ca și membrii familiilor lor și rezidenții pe termen lung în blocul comunitar. De asemenea, sunt scutiți angajații în domeniul sanitar și în transporturi, notează dpa.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
16,24
Cer senin
Umiditate:36 %
Vint:4,63 m/s
Thu
13
Fri
17
Sat
19
Sun
16
Mon
14
Arhivă Radio Chișinău