Restaurantul din SARE

  • 06 Martie 2015 15:50
Restaurantul din SARE

Restaurantul de Sare din Shiraz (sudul Iranului) este, după cum îi spune și numele, construit complet din sare. Pereții, barul, mesele, scaunele, totul este din sare; până și scările au un înveliș delicat de sare, informează www.totb.ro.

Restaurantul unicat este proiectul firmei iraniene de design Emtiaz Designing Group, care a folosit sarea ca material de construcție pentru a promova conceptul de “construcție verde”. Echipa a creat localul folosind numai materiale prietenoase cu mediul, produse local – de la sare la pulbere și piatră.

“Sarea folosită provine de la minele de sare și lacul sărat din Shiraz și a fost combinată cu un liant natural pentru rezistență”, a explicat un purtător de cuvânt al firmei. Inspirați de peșterile din sare, designerii au vrut să fie siguri că și pereții restaurantului vor prinde forme contorsionate precum în natură. Astfel, după un studiu atent asupra peisajului natural și resurselor locale, ei au creat pereții, acoperișul și scările ca o viziune modernă a unei peșteri de sare. Rezultatul este atât spectaculos, cât și prietenos cu mediul înconjurător.

Mesele din interior sunt lucrate manual, în întregime, din rocă de sare, iar pentru cadrele scaunelor și pentru suprafața scărilor au fost folosite și doze de sucuri, reciclate. Un mare avantaj al acestui material de construcție, sarea, este că purifică aerul poluat din exterior, plin de noxe urbane și creează, astfel, o atmosferă plină de ioni pozitivi în interiorul localului.

“Sarea este un dezinfectant natural și ionii eliberați de ea purifică, filtrează aerul”, spun reprezentanții firmei.

“În gastronomie, sarea are o reputație proastă, din cauza suprafolosirii ei în mâncare, dar oamenii nu sunt conștienți de proprietățile ei curative fantastice. Sarea a fost recunoscută drept un remediu puternic încă din antichitate, mai ales în cazul bolilor respiratorii și al detoxificării. Până și Hippocrate prescria terapia cu inhalații cu apă sărată pentru boli ale plămânilor”. Așadar, un prânz sau o cină luate în restaurantul de sare aduc beneficii sănătății, dincolo de ineditul localului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:94 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău